Новини, Репортаж

«Це міг бути мій друг»: у Чернівцях відкрили виставку історій дітей, що загинули від російської агресії

На виставці можна побачити історії дітей, які загинули під час евакуації з Київщини, померли під завалами Маріуполя або від влучання російської ракети у власний двір.

До Дня захисту дітей у Кіномистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях відкрили виставку історій понад двадцяти дітей, які загинули внаслідок російської агресії.

Тут можна побачити історії маленьких українців, які загинули під час евакуації з Київщини, під завалами Маріуполя або від влучання російської ракети у власний двір.

Виставку «Втрачене дитинство» ініціювала платформа пам’яті «Меморіал». Вона вже понад рік розповідає історії загиблих цивільних та військових втрат України у війні.

Інна Кубай, журналістка Меморіалу, розповіла у коментарі Шпальті, що історії збирали на основі усних свідчень у родин, знайомих, близьких цих дітей.

Інна Кубай

«Вони з різних регіонів. На основі бесід із рідними цих дітей ми записуємо історії, публікуємо на сайті Меморіалу. Для нас важливо зберегти ці дані, передати їх правозахисним організаціям, щоб потім ці історії можна було використати під час проведення міжнародного трибуналу над росією», — каже журналістка.

Деякими історіями діляться самі люди, заповнюючи на сайті Меморіалу заявку. Також інформацію збирають журналісти, співпрацюючи з різними медіа.

Крім того, організація контактує з багатьма волонтерами, які натрапляють на такі історії під час роботи.

Так, волонтери розповіли Меморіалу історію братів Прийменків: 15-річний Артем, 10-річний Єгор та 5-річний Кирило загинули разом, коли російська ракета впала на подвір’ї їхнього дому в Сумах.

На виставку запросили дітей із чернівецьких шкіл. Вони розглядали та читали історії загиблих однолітків на стендах.

Школярка Маргарита

«Мені дуже жаль цих дітей, тому що вони не змогли побачити дуже багато всього у своєму житті. Вони не винні у всьому цьому», — каже 13-річна Маргарита, яка прийшла на виставку.

Школярка Настя

«Це міг бути мій друг, — каже 14-річна Настя. — Ця дитина могла вирости, але не вийшло. Важливо, щоб люди знали, що відбувається, щоб вони це згадували. Щоб жодну історію не забули після того, як війна закінчиться». 

Оглянути виставку можна з 1 по 7 червня (крім понеділка та вівторка) з 11:00 до 19:00.

Коментарі