Аналітика, Перша шпальта

Приватизували землю лісового господарства: у Миговому депутати виявили незаконні рішення на земельні наділи

Депутати звернулися до правоохоронних органів, аби з’ясувати, яким чином землі, на які накладено мораторій, отримали кадастрові номери.

Скрін карти село Мигове

На території Берегометської селищної ради Мигівського старостинського округу виділили у приватну власність землі лісового фонду. Йдеться про земельні ділянки в межах  туристичного комплексу «Мигово». Це 6 гектарів в інвестиційно привабливій зоні. Землі виділили без розгляду на профільних комісіях та сесіях селищної ради. 

13 депутатів Берегометської селищної ради звернулися з відповідним запитом до правоохоронців та інших структур. 

Вони зазначили, що нещодавно дізналися про те, що землі лісового фонду приватизували.

«При відкритті публічної кадастрової карти виявили виділені земельні ділянки під кадастровими номерами, які не виносились на розгляд за нашої каденції, не погоджувались та не затверджувались. Відповідно – рішення підроблені. У доказ надаємо кадастрові номери та дані про які в Єдиний державний реєстр внесені після 16.02.2023 року», – йдеться у запиті.

Депутати просять накласти арешт на ці ділянки, аби не допустити подальші дії власників.

У коментарі Шпальті депутат Берегометської селищної ради Василь Мудрак розповів, що тривалий час Публічна карта землекористування була закритою. Коли її відкрили, депутати виявили на карті нові кадастрові номери.

«Ми почали з’ясовувати, яким чином там з’явилися кадастрові номери, адже відповідні рішення не проходили комісію та сесію. Ми звернулися до правоохоронців. Нас турбує ситуація, чому роздали землі лісового фонду», – каже Мудрак.

За словами депутата, ці землі можна було виставити на аукціон.

«Зрештою, є власники туристичного комплексу у Миговому, і вони мають першочергове право на приватизацію цих ділянок», – каже Мудрак.

Голова земельної комісії Берегометської селищної ради Дмитро Клим підтвердив Шпальті, що рішення про виділення вище зазначених земельних ділянок не розглядали, ані на земельній комісії, ані на сесії. 

«До війни у публічній карті цих земельних ділянок не було. Вони з’явилися 16 та 25 лютого 2023 року. Але річ в тім, що 17 років засновники лижної траси будували її, і земля, яка в них в оренді на 49 років, опинилася у приватній власності. Ці землі хтось приватизував», – каже Дмитро Клим.

Він зауважує, що за своєї каденції голова села Мигове Василь Мудрак звертався до Держгеокадастру із запитом про те, у чиїй власності перебувають вищезазначені земельні ділянки. Він отримав відповідь, землі – лісового господарства. Відповідно на них накладений мораторій.

Дмитро Клим розповідає, що процедура присвоєння кадастрового номера земельної ділянки така: 

– звернутися в селищну раду та отримати рішення сесії на присвоєння кадастрового номера; після звернення в Держгеокадастр людині присвоюється кадастровий номер; відтак його мають затвердити рішенням сесії.

Дмитро Клим зауважує, що ділянки із зазначеними вище кадастровими номерами на сесії селищної ради не розглядали. 

«Усі протоколи після засідання комісії з підписами у мене на руках. Але по цих земельних ділянках їх не було».

Шпальта також поцікавилася, яким чином у Миговому приватизували землі лісового господарства, у начальника відділу земельних ресурсів Берегометської селищної ради Іллі Куржоса та голови Сергія Боднарюка.

Ілля Куржос відповів нам, що наразі не може нічого сказати з цього питання — потрібно «розбиратися».

Натомість голова селищної ради Сергій Боднарюк повідомив Шпальті, що сесія не ухвалювала рішення щодо виділення під приватизацію земельних ділянок у межах лісового фонду в Миговому. 

«Публічна кадастрова карта була закрита тривалий час, я сам дізнався лиш нещодавно про появу нових кадастрових номерів на карті. Крім того, під час воєнного стану заборонено надавати у приватну власність земельні ділянки», – зазначив голова селища.

За інформацією, яка відома Боднарюку, відкрита кримінальна справа щодо приватизації земель лісового фонду у Миговому.

У Головному управлінні Держгеокадастру у Чернівецькій області Шпальті повідомили, що управління не є розпорядником земель лісового фонду.

Крім того, розпорядниками земель в межах територіальних громад сільськогосподарського призначення є громади. 

«Якщо депутати вважають, що землі приватизували незаконно, потрібно звертатися в прокуратуру».

Під час підготовки матеріалу Шпальті стало відомо, що у Миговому 25 травня депутатський корпус у складі 13 осіб Берегометської селищної ради звітували про свою роботу за час каденції. 

За словами депутата Василя Мудрака, вони поінформували мешканців округу про приватизацію земель лісового фонду у Миговому.

«Люди були обурені, вражені цією ситуацією, адже в той час, як їхні рідні воюють за землю на передовій, у селищі незаконно роздають земельні ділянки. Староста села пообіцяв організувати зустріч мешканців з головою громади, аби пояснити, хто і чому приватизував землю», – зазначив Мудрак.

Шпальта буде стежити за розвитком подій та оприлюднить результати перевірки правоохоронних органів. 

 

Коментарі