Новини

Про реконструкцію скверу Дня вишиванки та кінотеатр «Чернівці»: головне з пресконференції міського голови Клічука

Міський голова Чернівців говорив про розірвання угоди з УПЦ МП, капітальний ремонт доріг, дотацію з бюджету на комунальні підприємства та що зроблять у сквері Дня вишиванки.

Фото: С4

У Чернівцях триває капітальний ремонт вулиць Щербанюка, Кармелюка, Богуна, Жуковського, Хотинської та Рівненської. Завершують капремонт Руської. Також планується підписання тендеру на ремонт вулиць Заньковецької та Рівненської. 

Про це розповів під час пресконференції міський голова Чернівців Роман Клічук.

Сьогодні розпочали бетонування під скейт-парк у парку Шевченка. 

«Ще 2021 року за сприяння депутата Верховної Ради Сергія Рудика, який виділив гроші на купівлю скейт-парку, але через війну це відтермінували. Сподіваюся, у найкоротший період скейт-парк збудують у парку Шевченка», – зазначив Клічук.

Також він розповів про те, як позначиться на релігійних громадах УПЦ МП розірвання з ними угод на користування земельними ділянками громади, чому не дотують цього року комунальні підприємства з бюджету, що зроблять у сквері Дня вишиванки та що зроблять у кінотеатрі «Чернівці» до проведення Одеського кінофестивалю.

Про розірвання угоди з УПЦ МП

Релігійні громади УПЦ МП не зможуть у Чернівцях зводити нові чи ремонтувати наявні будівлі. Це стосується рішення сесії міськради про розірвання угоди на право користуватися земельними ділянками УПЦ МП, де є церкви.

«Це рішення більше політичне. Влада показала, що все, що стосується агресора, не повинно бути в Чернівцях. Друге — ми зможемо на сесіях ухвалити рішення про поділ цих земельних ділянок та передачі їх під дитячі майданчики чи сквери, парки, парковку», – зазначив Роман Клічук.

Міська рада ще вирішує, що можна зробити з тими земельними ділянками.

Щодо УПЦ МП, за словами Клічука, аби позбутися їх у законний спосіб, парафіяни повинні зібратися на збори та проголосувати за перехід у ПЦУ. Міська влада не має повноважень змусити мешканців це робити.

Про дотацію для ЧТУ

На дотацію Чернівецького тролейбусного управління попередніми роками з бюджету міста перераховували від 80 мільйонів гривень. За словами Клічука, цього року, як і попереднього, не виділяють кошти на підтримку підприємства.

Фото: С4

«За минулий рік і на нинішній із бюджету міста не виділяють жодної копійки на підтримку цього підприємства. Ці 80 мільйонів вивели з тіні. Хто заробляв їх і куди спрямовували кошти? Потрібно звернути увагу на обурення колишніх чиновників, які керували містом тривалий час, і запитати їх, куди дівалися ці 80 мільйонів гривень», – зауважив він.

Сквер Дня вишиванки реконструюють за кошти меценатів

Сквер Дня вишиванки у Чернівцях реконструюють. Там оновлять доріжки, освітлення, буде світлова інсталяція. Його відремонтують за гроші меценатів.

«Наразі кошторису немає, але є згода деяких бізнесменів на спонсорування цього проєкту. Також вони погодилися профінансувати пам’ятник Володимиру Івасюку», – каже Роман Клічук.

На місці монумента частину буде забрано під тротуарну доріжку, частину – під зелену зону.  

У сквері цілком замінять доріжки, освітлення, будуть різні входи. Також замінять освітлення — облаштують підсвітку та світлову інсталяцію.

«Переконаний, це буде одним із найкрасивіших скверів у Чернівцях. Завершити його хочемо до Дня Незалежности», – зауважив Роман Клічук.

Як підготують кінотеатр «Чернівці» до Одеського кінофестивалю

У кінотеатр «Чернівці», який об’єднають із Кіномистецьким центром Миколайчука, планують проводити заходи Одеського кінофестивалю, який відбудеться в серпні, зокрема й у Чернівцях.

«Наразі йдеться про косметичний ремонт, бо за два місяці щось грандіозне виконати не встигнемо. А зовнішній та внутрішній ремонти, думаю, встигнемо зробити. Бо місто взяло зобов’язання провести Одеський фестиваль на двох локаціях. Тому, впевнений, до 26 серпня ми приведемо до більш-менш належного стану кінотеатр “Чернівці”», – запевнив Роман Клічук.

 

Коментарі