Новини, Репортаж

У Чернівцях відкрили сцену-майстерню муздрамтеатру та показали прем’єру вистави «Фаустпатрон»

«Фаустпатрон» – артгаузна вистава режисера Івана Бутняка.

Учора, 27 березня, відбувся передпрем’єрний показ вистави «Фаустпатрон» на сцені-майстерні Чернівецького муздрамтеатру. Режисер постановки – Іван Бутняк.

«Фаустпатрон» – артгаузна вистава про біль, який дає ресурс. П’єса є втіленням рефлексій самого режисера та тісно переплетена із сучасними воєнними подіями, які змушують людину страждати як фізично, так і духовно.

«Вистава спонукає нас осмислити прийняття втрати й зуміти акумулювати, трансформувати цю енергію в життя. Вистава перегукується з війною, тому що ми зараз проживаємо моменти втрати — це і про фізичне, і про ментальне. Ми втрачаємо близьких і пропрацьовуємо це, вони продовжують бути з нами в пам’яті», – пояснює Іван Бутняк.

На його думку, кожен глядач зможе «схопити» щось для себе.

«Вистава не вузько адресована, там є багато підтем. Загалом вона терапевтична — це буде спільна робота і акторів, і глядачів засобами театрального жанру».

Робота над виставою тривала близько двох місяців із різними етапами підготовки. Найбільшою складністю було працювати над постановкою та паралельно займатися господарськими справами – облаштуванням сцени-майстерні, каже директор муздрамтеатру.

Після показу відбувся невеликий антракт, а потім глядачі змогли поспілкуватися про виставу з акторами та режисером. Шпальта запитала декількох відвідувачів про емоції після перегляду.

«Це резонує із життям кожної людини в Україні. Взагалі цей жанр для мене трохи незвичний та новий, тому я трохи була здивована. Але цілком зрозуміло, що режисер хотів донести: люди повинні повертатися до життя», – розповідає Руслана Вишневська.

«Були фрагменти, де кожен відшукував щось своє. Я побачила позитивний кінець, попри його драматизм. Артгаузні вистави, коли актор на відстані витягнутої руки, – це про естетику та певний рівень.

Я приємно здивована і дуже рада за Івана Бутняка, тому що він проявив себе як режисер, як хороший організатор. Такий формат потрібен місту, і відкриття Малої сцени – це великі творчі плани», – ділиться Любов Добровольська.

Згодом відбулося обговорення, як діятиме нова локація театру.

«Зараз етап відкриття самої сцени та майданчика поруч. Далі нам ще варто допрацювати укриття та прибудинкову зону. Нам не хотілося готувати це два роки, щоб глядачі потрапили на все готове. Ми живемо під час воєнного стану, тому кожен, хто побачить якісь недопрацювання в ремонті, – повинен розуміти, що це тривалий процес, і зараз не час для золота та оксамиту. Тому ми напрацювали саме таку сцену в лофті спільно з чернівецьким дизайнером Денисом Зазубеком та меценатами».

За словами Бутняка, саме комунікація з меценатами сприяла швидшому результату, адже для комунальної установи дозволяти такі масштабні проєкти, ще й під час війни, – складно.

Що відомо про сцену-майстерню

Торік Музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської почав облаштовувати сцену-майстерню на вулиці Лесі Українки, 9. Її підготовкою почали займатися у листопаді, а ремонтом – у січні цього року. Там виготовлятимуть декорації, а в залі проводитимуть культурні події.

Глядачі будуть максимально наближені до дійства: актори працюватимуть від них на відстані двох кроків.

Це буде експериментальний та альтернативний майданчик до великої сцени. Тож якщо у власне театрі будуть проводити академічні постановки, то мала сцена дозволить робити все швидше, дешевше й експериментально.

Невдовзі для Малої сцени будуть напрацьовувати репертуар, приймати гастрольні проєкти та влаштовувати дотичні до театру заходи – читання сучасної драматургії, творчі зустрічі та артист-токи.

Сцена може вмістити до 100 глядачів, але все залежатиме від формату заходу й вистави. Якщо, наприклад, це велика за форматом декорація, то, можливо, доведеться зменшити кількість глядачів. А якщо ж це буде зустріч із драматургом, то облаштують додаткові місця.

За словами Івана Бутняка, сцена-майстерня зможе принести театру додаткові фінанси, адже буде адресована до тих глядачів, які за тих чи інших умов не відвідують театр.

Як готували сцену-майстерню, дивіться та читайте тут.

Фото Макса Козменка

Коментарі