Репортаж

«Не знав, що Стус жив у нас на Донеччині»: для дітей ВПО у Чернівцях провели квест, присвячений поетові

У Чернівецькому обласному художньому музеї пройшов квест, присвячений Василеві Стусу. Участь у заході брали діти, які вимушено покинули свої домівки через російсько-українську війну.

17 лютого у Чернівецькому обласному художньому музеї пройшов квест «Мова — це душа народу» (сторінками життя і творчости Василя Стуса). Мистецька подія відбулася в рамках заходів до відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького художнього музею Лариса Курущак каже, що ці заходи особливо популярні серед школярів.

«Тішить те, що школярі дуже активно відгукнулися. Напевно, це стосується того, що пандемія COVID-19 вже надокучила, і всі хочуть живого спілкування. У вівторок, коли пройде мистецький марафон, вже записалися п’ять шкіл».

Авторкою та сценаристкою квесту виступила громадська діячка, викладачка і режисерка Тетяна Росик. На думку пані Тетяни, саме квест допоможе дітям краще засвоїти факти з біографії Василя Стуса.

«Гра для дитини – це такий світ, у якому вона розкривається. Радість сьогоднішнього дня хочеться дати саме внутрішньо-переміщеним дітям. Може, для них це певною мірою терапія».

На початку заходу, учасникам показали презентацію з коротким викладом історії української мови та біографією Василя Стуса.

Далі, кураторка квесту Тетяна Росик сформувала дві команди – в кожній по чотири людини. Наймолодшому учаснику було вісім років, а найстаршому – шістнадцять. Команди самостійно обирали собі лідера і назву.

«Райдужні друзі» і «Бандерівці» – такі назви своїм командам обрали діти. Про початок і кінець гри пані Тетяна сповіщала учасників дзвоником.

Для того, аби дізнатися про Василя Стуса якомога більше, квест поділили на такі собі «станції». Наприклад, на станції «Бібліотеко-знайка», діти мали назвати першу книгу Василя Стуса, яку той ще малим взяв у бібліотеці.

Під час відвідин станції «Географіє-знайка», діти називали українські міста, де є вулиці названі іменем поета. Крім цього, потрібно було накреслити на мапі України життєві маршрути Василя Стуса. 

На виконання завдань відвели 5-7 хвилин. Останнє, позаквестове, завдання полягало у тому, щоб діти у «Галереї портретів» скульптора Володимира Гамаля, відшукали та назвали українських письменників.

«Райдужні друзі» краще впоралися з часом, який відвели на виконання завдань. Водночас «Бандерівці» отримали більше балів за правильні відповіді. Тому, за підсумками квесту, перемогла дружба.

Учасників нагородили книжками та цукерками. Книжки Чернівецькій юнацькій бібліотеці подарувала вимушено-переселена сім’я з Київщини, як подяку за гостинність Буковини.

Чотирнадцятирічна Марія з Мелітополя поділилася своїми враженнями від заходу. Каже, що квест видався цікавим і захопливим.

 «Я не очікувала, що буде так захопливо. Мені сподобалася ідея зі “станціями”. Також, що були задіяні музейні експонати – не просто інформація з презентації».

Учасниця зазначила, що знала про Василя Стуса до проведення цього заходу. Якісь факти для неї були новими.

«Я знала, що Василь Стус зі своїми революційними творами був дуже популярним діячем в українській літературі. Для мене стало відкриттям, що на нього вплинула творчість Івана Франка, і те, що його ув’язнили за творчість українською».

Учасник квесту, чотирнадцятирічний Олексій, приїхав на Буковину з Краматорська. Зізнається, що знав небагато про українського поета.

«Я знав, що в Донецькій области є вулиці названі на честь Василя Стуса, пам’ятники тощо, але я не знав, що він там жив. Також я дізнався, що він не просто поет, а “все в одному”: літературознавець, перекладач, публіцист».

Автор: Олександр Матіюк

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі