Новини

Не мають бажання оновлювати маршрутки: у Чернівцях змінили умови конкурсу для перевізників

Заступник міського голови Ігор Крохмаль каже, що наразі складно знайти перевізника, який відповідатиме новим вимогам.

Фото ілюстративне/Чернівецька міська рада

Виконавчий комітет Чернівецької міської ради вніс зміни до умов конкурсу на перевезення міськими маршрутами. Якщо перевізник порушуватиме умови договору, міська рада може розірвати угоду.

Рішення оприлюднили на сайті міськради.

Зокрема, умови конкурсу доповнили такими змінами:

− Маршрутки повинні бути пристосовані для людей із порушенням зору та слуху, осіб, які пересуваються на колісному кріслі, а у салоні мають повідомляти про назви зупинок.

− Рік виготовлення маршрутки – не пізніше 2006.

− Якщо в місті запроваджують автоматизовану систему обліку, перевізник повинен забезпечити оплату проїзду за допомоги електронного квитка.

− Термін договору, який укладуть за результатами конкурсу, – від трьох до п’яти років.

− Якщо перевізник упродовж трьох місяців три й більше разів порушує умови, міська рада може розірвати договір в односторонньому порядку.

Наразі складно знайти перевізника, який відповідатиме всім вимогам, каже заступник міського голови Ігор Крохмаль.

«Частка комунального транспорту у Чернівцях була однією з найменших в Україні. Тобто у нас переважав приватний перевізник. Зараз, під час війни, вони, мабуть, не мають бажання вкладати кошти в оновлення рухомого складу. Тому що є ціла низка перешкод, які заважають цьому, на їхню думку», – розповів він у коментарі Шпальті.

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Крохмаля

За словами Крохмаля, на конкурс з’являються ті ж самі перевізники, які досі обслуговували маршрути міста. І практично з тими ж маршрутками, які вони використовували дотепер.

Читайте також: У Чернівцях покращилася ситуація з громадським транспортом для людей з інвалідністю — представники ГО «Захист»

Хто встановлюватиме валідатори – оператор чи перевізник, – вирішать на конкурсі.

«Спочатку ми повинні провести конкурс на оператора, де будуть затверджені умови. Згідно з ним визначать, чи це встановлюватиме оператор, чи приватний перевізник. Наразі оголосили два конкурси: один у січні, інший проведуть у березні».

Так, на сайті міськради вже опублікували конкурс на дев’яти автобусних маршрутах: «вулиця Садова – вулиця Заставнянська», «Геріатричний пансіонат – вулиця Садова», «вулиця Д. Квітковського – вулиця Садова», «вулиця Дунайська – вулиця Садова», «Завод «Гравітон» – Центральне кладовище (вул. Героїв Майдану, 159-А)», «Університет – вулиця Старожучківський шлях», «Садгора – вулиця Південно-Кільцева», «вулиця Садова – вулиця Старожучківський шлях».

Згідно з конкурсом, транспортні засоби повинні відповідати таким вимогам:

– нові або вживані, але технічно справні;

– мають сучасний дизайн;

– відповідають екологічному стандарту не нижче Євро-3;

– мають понад 22 місця для сидіння, крім водія;

– до 50% повинні бути низькопідлогові та пристосовані до перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Нагадаємо, нові умови пасажирських автобусних перевезень затвердив Кабінет Міністрів.

Коментарі