Аналітика, Перша шпальта

У Чернівцях можливий землетрус у сім-вісім балів: чи готове місто до природної катастрофи

Чому Чернівцям також загрожують землетруси високої амплітуди, які природні явища сповіщають про небезпеку та чому житлові будинки повинні відповідати сейсмічним нормам.

Архівне фото Шпальти

Землетрус у Туреччині, який стався 6 лютого, забрав життя понад 36 тисяч людей. Природне лихо сколихнуло також Сирію, Ірак та Ліван.

Земні поштовхи були відчутними навіть на півдні України, зокрема в Одеській та Миколаївській областях, повідомили фахівці Головного центру спеціального контролю.

Сейсмолог і доцент кафедри гідрометеорології та водних ресурсів ЧНУ Андрій Николаєв та архітектор Юрій Балинський розповіли Шпальті, чому Чернівцям також загрожують землетруси високої амплітуди, як їх можуть передбачити звичайні люди та чому сейсмостійкість житлових будинків може врятувати життя.

За словами науковця Андрія Николаєва, останній сильний землетрус у Чернівцях був 4 березня 1977 року. Епіцентр земних коливань був у горах Вранча (Східні Карпати, Румунія). Тоді дуже сильно постраждав Бухарест – загинуло близько 1600 людей. 

«Землетрус відчувався силою від 5 до 6 балів у Чернівцях. Були сильні коливання, і люди вибігали з будинків. Унаслідок цього були зруйновані декілька коминів, потріскала штукатурка на стінах – тобто, проявилися класичні ознаки для такого землетрусу. Але в різних районах було по-різному, бо є зсувні райони — такі, що перебувають на схилах. Сейсмічність міста неоднакова, дуже складний рельєф, а більшість території – це зсувні схили». 

Пан Андрій зауважив, що по-різному відчуваються землетруси в одноповерхових і багатоповерхових будинках. Якщо на першому поверсі їх майже не відчувають або відчувають слабо, то на дев’ятому коливання набагато сильніші. 

Які існують провісники землетрусу

Деякі з провісників землетрусу можуть помітити лише фахівці, які виконують систематичні геофізичні дослідження, каже сейсмолог. Водночас землетрусам часто передує дивна поведінка тварин.

«Був такий приклад в історії: у 1950-х перед дуже сильним землетрусом у Китаї люди побачили на поверхні змій. Тоді була зима, а плазуни в цю пору неактивні. Також себе неадекватно поводять звичайні свійські тварини. Наприклад, собаки, коні та кури починають хвилюватися. Це короткотривалі ознаки. Серед довготривалих – нахили земної поверхні, зміна електромагнітного поля, світіння неба та пришвидшення хвиль».

Водночас люди не розцінюють це як провісники землетрусу, додає науковець. Адже потрібно проводити цілий комплекс спостережень та фіксувати десятки параметрів онлайн. У Чернівцях наразі не проводять таких досліджень.

«У минулому столітті були так звані геодинамічні полігони, зокрема Закарпатський. І там проводили певний комплекс спостережень. На Закарпатті був свій епіцентральний район, де часто відбуваються землетруси. Львівські сейсмологи, наші колеги та куратори, проводили комплекс спостережень у зонах тектонічних розломів і намагалися вийти на прогноз».

Крім того, 1994 року в Україні, зокрема в Чернівецькій області, намагалися ввести програму спостереження за провісниками землетрусів. Так, на Буковині планували побудувати 16 сейсмічних станцій.

«Ми почали цю роботу у двох районах, і навіть у Сокирянському та Новоселицькому нам виділили земельні ділянки для комплексних геофізичних станцій. Але на цю програму не вистачило коштів».

Сейсмолог каже, що будь-які прогнози щодо землетрусів справджуються на 20-30%. Наразі науковці можуть передбачити рух землетрусу, коли він уже розпочався. Наприклад, повідомляють, коли саме хвиля може докотитися до конкретного міста.

Житло повинне відповідати сейсмічності земельної ділянки

Сейсмолог попереджає, що за 300 кілометрів на південь від Чернівців є район гір Вранча, який перебуває в режимі постійної підготовки землетрусу. Середній проміжок між сильними землетрусами у цьому гірському масиві – 37 років, але загалом перерва може тривати до 86 років. Пан Андрій припускає, що енергія може розряджатися також внаслідок слабкіших землетрусів.

Щоб захистити людей, житло повинне відповідати певній сейсмічності, зазначає науковець. Для цього в Україні розроблені спеціальні державні норми, і для кожного населеного пункту відома можлива сейсмічність. До прикладу, у Чернівцях може статися землетрус інтенсивністю сім балів, у крайньому разі – вісім.

«Старе житло дуже різне: є будинки, які будували ще до Другої світової, у румунський період. Їх зводили з розрахунку на певну сейсмічність. А є такі будинки, де цегла тримається силою тяжіння. Зрозуміло, що там велика небезпека. Панельні будівлі розраховані на шість балів, каркасні – сучасні та більш стійкі».

Він зауважив, що в Чернівцях є декілька торгових центрів, які збудовані з урахуванням сейсмічності ділянок. До міста приїжджали фахівці зі Львова, які проводили спостереження та видавали спеціальні документи.

Архітектор Юрій Балинський розповів Шпальті, що у Чернівецькій та Івано-Франківській областях усі будинки категорії складності СС2 і вище (де проживають понад 50 людей) проходять експертизу на міцність. До проєктування на земельній ділянці експерти проводять геологічні дослідження, щоб оцінити несучу здатність ґрунту. Крім того, враховують електромережу, водопровід та каналізацію, систему оповіщення, протипожежну сигналізацію тощо. Коли проєкт завершений – його подають на приватну чи державну експертизу, де формують зауваження. Коли їх виправлять – експерти готують спеціальний звіт, що проєкт зроблений відповідно до державних норм.

«Під час будівництва проводять технагляд. Якщо він помітить значні порушення, наприклад, якщо марка бетону не відповідає стандартам, діаметри арматури заклали не ті, що потрібно або ще щось, то фахівці складають акт. Відповідно до нього забудовник усуває недоліки в роботі. Якщо все збудують згідно з нормами – будинки витримають землетрус 7+ балів. Щодо старих будинків сказати складніше. Австрійська та румунська забудова може витримати менше, адже згодом несуча здатність руйнується».

Експертиза є обов’язковою для всіх, крім індивідуального житла. Її вартість визначають відносно вартости будівництва. Наприклад, експертиза багатоквартирного житлового будинку обійдеться у 150-200 тисяч гривень і вище.

Водночас пан Юрій додає, що найчастіше порушення відбуваються, коли добудовують зайвий поверх чи відсоток забудови відносно ділянки трохи більший, ніж повинен бути. Якщо виникне така ситуація, що будинок завалиться і хтось загине, – забудовник понесе кримінальну відповідальність.

Дії у випадку загрози виникнення землетрусу: пам’ятка від Кабінету Міністрів України 

– Уважно слухайте інформацію про ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном.  

– Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу людям з інвалідністю, дітям та людям похилого віку.  

– Навчіть дітей, як діяти під час землетрусу.  

– Одягніться, візьміть документи та зберіть найбільш необхідні речі, невеликий запас харчів на кілька днів, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик. 

– Від’єднайте всі електроприлади від електромережі, вимкніть газ та систему нагрівання. 

– Поставте на підлогу важкі та великі речі. Закріпіть речі, які можуть впасти й спричинити травми. 

– Не ставте ліжко біля вікна з великим склом.  

– Тримайте у зручному місці один або декілька вогнегасників. 

– Тримайте шланги для поливу саду підключеними до кранів.  

– З’ясуйте, чи не розташоване ваше житло або місце роботи під загрозою затоплення (у разі руйнування греблі), зсуву чи дії іншого стихійного лиха.  

– Виведіть худобу на більш безпечну місцевість. 

Дії під час землетрусу

Зберігайте спокій, уникайте паніки.

– Дійте негайно, як тільки відчуєте коливання ґрунту або споруди, головна небезпека, яка вам загрожує – це предмети й уламки, що падають. 

– Швидко залишіть будинок та відійдіть від нього на відкрите місце, якщо ви перебуваєте на першому або другому поверхах.

– Негайно залишіть кутові кімнати, якщо ви перебуваєте вище другого поверху.

– Негайно перейдіть у більш безпечне місце, якщо ви в приміщенні. 

– Станьте в отворі внутрішніх дверей або у кутку кімнати якомога далі від вікон і важких предметів. 

– Не кидайтесь до сходів або до ліфта, якщо ви перебуваєте у висотній споруді вище п’ятого поверху. Вихід зі споруди найбільш буде заповнений людьми, а ліфти вийдуть з ладу.  

– Вибігайте з будинку швидко, але обережно. Остерігайтесь уламків, електричних дротів та інших джерел небезпеки. 

– Відійдіть від високих споруд, шляхопроводів, мостів та ліній електропередач. 

– Зупиніться, якщо ви їдете автомобілем, відчиніть двері та залишайтесь в автомобілі до припинення коливань. 

– Перевірте, чи немає поблизу постраждалих, сповістіть про них рятувальників та, за можливості, надайте допомогу. 

Дії після землетрусу

Зберігайте спокій, заспокойте дітей та тих, хто отримав психічну травму в результаті землетрусу, оцініть ситуацію.  

– Допоможіть, якщо є така можливість, постраждалим, викличте медичну допомогу тим, хто її потребує. 

– Переконайтеся, що ваше житло не отримало ушкоджень. Будьте дуже обережні — може статися раптове обвалення, загрожує небезпека від витоку газу, від ліній електромереж, розбитого скла. 

– Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та водопостачання.  

– Обов’язково кип’ятіть питну воду — вона може бути забруднена.

– Перевірте, чи немає загрози пожежі.

– Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами й не вмикайте їх доти, доки не будете впевнені, що немає витоку газу.

– Не користуйтеся довго телефоном, крім повідомлення про серйозну небезпеку. 

– Не поспішайте з оглядом міста, не відвідуйте зони руйнувань, якщо там не потрібна ваша допомога. 

– Уникайте морського узбережжя, де може виникнути небезпека від морських хвиль, спричинених сейсмічними поштовхами. 

– Будьте готові до повторних поштовхів. Часто вони призводять до додаткових руйнувань. Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Коментарі