Новини, Репортаж

У Чернівецькій області на кордоні з Румунією відкрили пункт пропуску «Дяківці». ФОТО

Пропускний пункт коштував держбюджету понад 180 мільйонів гривень.

Сьогодні, 10 лютого, на кордоні з Румунією відкрили пункт пропуску «Дяківці – Раковець». Він працюватиме цілодобово для пішоходів та легкових автомобілів. Крім того, невдовзі на КПП пропускатимуть і вантажівки.

«Цей пункт дає нові можливості для нашої економіки, нашого бюджету та держави. Вже скоро тут будуть проїжджати вантажні автомобілі, які везтимуть зерно та олійну продукцію, адже Україна залишається житницею для всього світу», – каже начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк

Пропускна здатність пункту – до 300 автівок на добу, а загальна вартість облаштування – 181,5 мільйонів гривень.

За словами очільника ОВА, пропускний пункт уже фактично готовий для руху вантажного транспорту – все збудували відповідно до міжнародних стандартів. У Румунії, зі свого боку, обіцяють, що впродовж 30-40 днів уже зможуть запустити порожні вантажівки.

«Через митний пункт перетину кордону “Порубне” щодобово проходили близько 500-560 автомобілів. Тобто, ми розуміємо, що це серйозне розвантаження КПП. На сьогодні пропускний пункт “Красноїльськ” так само дав нам суттєвий плюс. З моменту його відкриття (10 листопада – авт.) пройшло близько 21 тисячі автомобілів, із яких 9,5 тисяч – вантажні».

Чернівецьку область розглядають як стратегічну в транспортному напрямку, заявив Запаранюк. Адже наш регіон є найближчим до румунського порту Констанци, що є зручним логістичним шляхом.

Водночас в ОВА працюють над тим, щоб відкрити новий вантажний митний перетин кордону в напрямку Румунії – у Білій Криниці.

Довідково

Реконструкцію міжнародного пункту пропуску «Дяківці» розпочали 2015 року, але в серпні 2016-го будівельні роботи припинили.

2021-го, відповідно до акту прийняття-передання, незавершене будівництво перевели з балансу Державної фіскальної служби України на баланс митної служби. Так, оновили проєктно-кошторисну документацію (97,5 мільйонів гривень) та провели тендер на виконання робіт.

12 жовтня 2021 року уклали договір із переможцем торгів – ТОВ «Азовтехгаз». Згідно з документом, роботи повинні були завершити торік 30 листопада.

Для завершення реконструкції міжнародних пунктів пропуску для автомобільного сполучення «Красноїльськ – Вікову де Сус» та «Дяківці – Раковець», згідно з постановою Кабміну, з резервного фонду державного бюджету виділили 115 мільйонів гривень.

1, 13 та 14 грудня 2022 року Держмитслужба оголосила додаткові тендери та провела закупівлю щодо проєкту реконструкції КПП на суму 128,9 мільйона гривень.

Відповідно до укладеного договору від 23 грудня 2022 року між митною службою та переможцем закупівлі ТОВ «Гарантбуд», вартість робіт 2022 року становила 79 мільйонів гривень, а 2023-го – 49,9 мільйона гривень. 

За умови будівництва вантажного термінала на КПП «Дяківці» додатково необхідно близько 50 мільйонів гривень.

Раніше Шпальта писала, що 10 листопада запрацював новий міжнародний автомобільний пункт пропуску «Красноїльськ–Вікову-де-Сус». 

Це перший пункт пропуску, побудований із нуля на українсько-румунському кордоні, з 1998 року. Роботу над ним розпочали ще 2011-го. КПП передбачений для вантажного транспорту до 3,5 тонн, пасажирського транспорту та пішого переходу. Пропускна спроможність – 500 автомобілів на добу.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі