Новини

До 500 автівок на добу, але без вантажу: що відомо про новий пункт пропуску з Румунією

Прем’єр-міністри України та Румунії Денис Шмигаль і Ніколає Чуке обговорили підтримку України на військовому, гуманітарному, енергетичному та транспортному рівнях.

Фото: Чернівецька облрада

Сьогодні, 10 листопада, запрацював новий міжнародний автомобільний пункт пропуску «Красноїльськ–Вікову-де-Сус». На відкритті побували прем’єр-міністри України та Румунії Денис Шмигаль і Ніколає Чуке.

Це перший пункт пропуску, побудований із нуля на українсько-румунському кордоні, з 1998 року. Роботу над ним розпочали ще 2011 року. Поки що пункт передбачений для вантажного транспорту до 3,5 тонн, пасажирського транспорту та пішого переходу. Пропускна спроможність – 500 автомобілів на добу. Поки що до пункту пропуску зможуть під’їжджати тільки порожні автівки.

«Ми будемо працювати, щоб розширити з лівого боку другу чергу. Тоді пункт працюватиме повноцінно: це передбачатиме й сканер, і спеціальну зону відстою автомобілів. Я переконаний, що наступного року це реалізуємо… Але навіть можливість без вантажів проходити транспорту цей пункт розвантажить “Порубне”», – зауважує Денис Шмигаль.

Фото: Чернівецька облрада

Прем’єр каже, що після відкриття другої черги пропускна спроможність пункту буде більшою. Частину робіт також виконають із румунського боку. Це дозволить збільшити пропускну здатність доріг і мостів по той бік кордону.

Електронна черга та ще сім пунктів

Серед іншого український прем’єр поділився, що в планах побудувати та реконструювати ще сім пунктів пропуску. П’ять із них – уже на етапі планування:

«Наразі споруджують пропуск «Дяківці–Раковець», і вже найближчим часом він буде відкритий для руху. Також реконструюють і розширюють залізничний пункт пропуску недалеко від нього».

Шмигаль повідомив про проєкт спільної з Румунією розбудови кордонів до 2027 року. Спеціальна двостороння робоча група працюватиме над залученням коштів із сусідньої країни. Європейська комісія також долучиться до фінансування. До того ж, за словами прем’єра, розбудову пунктів внесли до «важливих завдань», які можуть фінансувати з резервного фонду держави.

«Ми, звичайно, основні кошти спрямовуємо на оборону, але розуміємо, що без пунктів пропуску ні наш експорт, ні наповнення бюджету, ні завезення відповідної гуманітарної та військової допомоги неможливі».

Фото: Чернівецька облрада

Крім того, розробляють можливості організувати «сервісну зону». Це територія перед пунктом пропуску, де громадянам можуть надавати послуги з харчування, медичної допомоги, торговельної сфери тощо. Водночас запустили пілотний проєкт електронної черги:

«Звичайна електронна черга – це наш пріоритет. Сьогодні в пілотному режимі на двох пунктах пропуску ми випробовуємо два варіанти. Я переконаний, що максимум до кінця року електронна черга запрацює на всіх пунктах», – каже прем’єр.

Така ініціатива допоможе водіям не витрачати час на звичайні черги.

Економічна та військова співпраця

Основним питанням зустрічі прем’єрів було також розширення співпраці в економічній сфері, зокрема експортних можливостей.

«Із використанням румунської інфраструктури – портової, залізниці та інших об’єктів – через територію Румунії пройшло транзитом понад шість мільйонів зернових. Маємо в планах проєкти щодо розширення прикордонної інфраструктури», – зазначає Ніколає Чуке.

Фото: Чернівецька ОВА

Прем’єри обговорили й енергетичну підтримку України в період опалювального сезону. Так, партнери з Румунії постачатимуть електрообладнання, зокрема генератори.

Зі слів Шмигаля, українські військові вчаться працювати із сучасними зразками натівської техніки на території країни:

«Румунія готова надавати нам потужну підтримку й майданчики, щоб українські військові змогли пройти відповідні навчання», – каже він.

Підтримка українських біженців

Під час зустрічі прем’єри обговорили й питання румунської нацменшини на території України, зокрема її захист від російської агресії. Зі свого боку, за словами румунського прем’єра, уряд та громадяни зробили все можливе, щоб підтримати українців у ці складні часи:

«Румунія була практично першою державою ЄС, яка затвердила план інтеграції українських біженців у румунське суспільство. Цей план постійно оновлюють у зв’язку із ситуацією. Він містить положення про координацію діяльности щодо надання допомоги українським біженцям та взаємодію з міжнародними організаціями щодо цієї допомоги», – розповів політик.

За його словами, влада Румунії буде й надалі фінансувати поселення біженців. Наразі уряд країни надав для цього 70 мільйонів євро.

Фото: Чернівецька ОВА

Коментарі