Новини, Перша шпальта, Репортаж

У Чернівецькому муздрамтеатрі обговорювали, чим замінити погруддя Пушкіна на фасаді будівлі

Серед пропозицій на заміну Пушкіна були постаті Леся Курбаса, Юрія Федьковича та Лесі Українки.

У Чернівецькому музично-драматичному театрі імени Ольги Кобилянської відбулася публічна дискусія. Театрали, представники місцевої влади, мистецтвознавці, історики та громадськість обговорювали встановлення нового бюста на місце раніше демонтованої скульптури російського поета Олександра Пушкіна. 

Подію модерував виконувач обов’язків директора – художнього керівника театру Іван Бутняк.

Іван Бутняк

Як зазначив він на початку обговорення, проведенню інтернет-опитування щодо заміни погруддя Пушкіну передувало напрацювання театру спільно з Управлінням культури Чернівецької обласної військової адміністрації. Наступним кроком було отримання дозволу на демонтаж скульптури від Міністерства культури та інформаційної політики України.

Іван Бутняк сказав, що колектив муздрамтеатру уклав форму опитувальника таким чином, аби люди, крім запропонованих варіантів, змогли подати своїх кандидатів.

«Наша команда драмтеатру імени Ольги Кобилянської розробила форму опитування. Там були вказані певні варіанти, за які можна було проголосувати. Також була можливість залишити свій варіант. Тому що перелік був би надто довгий», — пояснив модератор події.

Які результати опитування і що свідчить архів

За підсумками голосування, першість серед варіантів опитування отримав театральний діяч Лесь Курбас. Колектив театру більшістю голосів теж обрав для встановлення нового погруддя саме цю постать.

«Для мене це не є такою дивиною… Постать Леся Курбаса в українському модерному театрі є основною у XX столітті», — сказав Іван Бутняк

Окрім цього, керівник театру наголосив, що доволі популярним був варіант відновлення автентичного вигляду погруддя.

У відповідь на запит муздрамтеатру Державний архів Чернівецької области надав інформацію про те, що не вдалося дізнатися, чий бюст був на фасаді будівлі до встановлення там Олександра Пушкіна.

«Опрацьовано фонди, в яких могла міститися інформація про театр… Відомостей про встановлення бюста над фасадними вікнами та на бокових ризалітах будівлі театру погруддя Олександра Пушкіна на бічному фасаді театру не виявлено», — процитував відповідь архіву модератор дискусії.

Як стверджував далі Іван Бутняк, керівництво театру зверталося до Державного архіву Чернівецької области для того, аби мати точну інформацію щодо справдешности погруддя для профільного дослідження цієї теми.

«Інформації виявилося мало. Там, де мало інформації — там є поле для якихось здогадок, маніпуляцій», — зазначив він.

«Нове погруддя повинно гармонійно вписуватися в політику театру»

Людей на обговоренні було небагато: хтось просто слухав, а хтось активно висловлював свої думки. Директор театру вважає, що замість бюста Пушкіна на фасаді будівлі повинна бути скульптура Леся Курбаса.

«Театр існує майже 120 років, і хочеться, щоби нове погруддя гармонійно вписувалося в політику театру», — зазначив Іван Бутняк.

Таку ж думку висловив український режисер і сценарист Сергій Кулибишев.

«На театрі обов’язково має бути український театральний діяч, який перевірений часом… Кандидатура Леся Курбаса дуже значуща», — поділився своєю думкою режисер.

Сергій Кулибишев

Одна зі слухачок зауважила, що муздрамтеатр є пам’яткою національного значення, яка дісталася нам у спадок, тому для нащадків варто зберегти максимально автентичний вигляд будівлі.

Сергій Кулибишев каже, якщо повертати автентику, то доведеться демонтувати погруддя Тараса Шевченка, чого не сприйме суспільство. Тому, як гадає режисер, потрібно йти в ногу з часом та: «…не застигати в мармурі».

Мінкульт пропозицій не надавало

Під час дискусії як варіанти для встановлення нового погруддя пролунали також імена Лесі Українки та Юрія Федьковича. На відомій українській письменниці присутня громадськість вирішила не наголошувати. Щодо Федьковича, то на думку Івана Бутняка, «буковинський Кобзар» також вартий того, аби його погруддя прикрашало фасад музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської.

Олена Боднар

Наприкінці події взяла слово начальниця Управління культури Чернівецької обласної військової адміністрації Олена Боднар. Вона коротко підсумувала дискусію і запропонувала з ініціативи директора театру звернутися до Управління культури Чернівецької ОДА для подальших рекомендацій.

«У нас є консультативна рада, архітектори, митці. Ми можемо це питання дослідити, обговорити і проголосувати», — сказала Олена Боднар

У коментарі для Шпальти Іван Бутняк сказав, що жодних пропозицій від Мінкульту щодо того, хто має замінити Пушкіна на фасаді театру, не було.

«Роль Міністерства культури та інформаційної політики буде у тому, що вони розглядатимуть звернення Управління культури Чернівецької обласної військової адміністрації… Буде обґрунтований запит щодо того, кого встановити».

 Автор Олександр Матіюк

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі