Новини

Тариф виявився обґрунтованим: у міськраді розповіли про прибуток від комунальних маршруток

В. о. керівниці Департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства Людмила Свирида прозвітувала про роботу громадського транспорту за минулий рік. Вона розповіла про розірвання договорів із приватними перевізниками та перехід міста на комунальний транспорт.

Станом на кінець минулого року комунальний транспорт Чернівців обслуговував 8 автобусних маршрутів. За рахунок цього Чернівецьке тролейбусне управління збільшило власний дохід на 12,7 мільйона гривень. 

Про це розповіла виконувачка обов’язків директора Департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства Людмила Свирида під час звіту про роботу підрозділу за минулий рік.

Приватних перевізників оштрафували на 72 000 гривень

За її словами, торік приватних перевізників внаслідок перевірок оштрафували на майже 72 тисячі гривень.

Крім того, за неналежне обслуговування маршрутів розірвали 7 чинних договорів. Зокрема з перевізниками, що обслуговували маршрути № 5, 6, 7, 13, 22, 23, 24.

Основними причинами розірвання домовленостей було недотримання графіків руху, його регулярности та несправність GPS-трекерів. Також причинами розірвання угод були незадовільний санітарний стан, відсутність візуальної інформації та недотримання правил безпеки. 

Маршрут №6 обслуговуватиме ЧТУ, доки не знайдуть нового перевізника

Раніше Шпальта розповідала, що Департамент вивів на маршрут № 6 комунальні автобуси Чернівецького тролейбусного управління. Людмила Свирида розповіла, що таке рішення буде чинним, допоки не визначать перевізника за конкурсом.

«Відповідно до закону перевезення повинні здійснювати на конкурсних засадах. У зв’язку з розірванням договору ми уклали тимчасовий договір із ЧТУ й одночасно оголосили конкурс на цей маршрут. Він відбудеться 9 березня», — додала в. о. директора Департаменту.

Раніше шостий маршрут обслуговувало ТОВ «Денисівка-1». З ними розірвали угоду наприкінці 2022 року. Власник «Денисівки» – Віталій Дзюбак – стверджував, що з ним незаконно розірвали угоду. Водночас пані Людмила запевняє, що дві його позовні заяви суд відхилив.

На маршрутах №№ 5 та 34 продовжують їздити автобуси ЧТУ та приватного перевізника

Також Шпальта розповідала те, що ТОВ «Денисівка-1» обслуговує ще два маршрути, на яких міська рада теж розірвала угоду з цим підприємством. Наразі у зв’язку з незгодою приватного перевізника триває судовий процес.

В. о. керівниці Департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства розповідає, що на маршрутах №№ 5 і 34 продовжують курсувати два перевізники: комунальне ЧТУ та приватна «Денисівка-1». За її словами, з дня на день чекають на рішення суду.

Також вона додала, що нині існує проблема майже зі всіма приватними перевізниками. Більшість із них не дотримується договірних умов. До прикладу, самостійно можуть міняти кількість маршруток чи не дотримуватися графіків. Наразі постійно проводять перевірки до відповідно укладених договорів. 

«Якщо є порушення – будемо розривати договори та укладати тимчасові, паралельно проводячи конкурс», — додала Свирида

Тариф економічно обгрунтований, а комунальні маршрути – прибуткові

Минулого року на оновлення пасажирських перевезень витратили майже 90 тисяч гривень. Окрім цього, 2022-го відбулися зміни у маршрутних мережах. 

Зокрема йдеться про автобусний маршрут № 1, що курсує із Садгори до заводу «Кварц». Нині його внесли до переліку пільгових маршрутів та продовжили до с. Коровії. Також затвердили тролейбусні маршрути № 6-А та № 8-А. 

Людмила Свирида додала, що весь громадський транспорт повинен курсувати до десятої вечора. Починати свою роботу має о шостій-шостій тридцять ранку — залежно від маршруту. 

«Цього року ми також переглянули тарифи на проїзд у комунальному транспорті. Наразі він є економічно обґрунтованим, тому всі комунальні маршрути є прибутковими», — додала вона.

Чи може весь громадський транспорт міста стати комунальним

Минулої сесії депутати розглядали електронну петицію щодо того, аби громадський транспорт став повністю комунальним. Людмила Свирида каже, що наразі це неможливо. 

У Департаменті працює програма щодо збільшення частки комунального транспорту в місті. Вона розрахована на 2021-2023 роки. Цьогоріч на оновлення транспорту заклали 53 мільйони гривень. Проте під час останньої сесії цьогоріч суму вирішили збільшити майже вдвічі – до 100 мільйонів. Наразі готують відповідний проєкт рішення.

Коментарі