Новини, Перша шпальта, Репортаж

«Не маємо тут нічого»: у Чернівцях видають допомогу жінкам ВПО з дітьми від міжнародних фондів

Пакунки малюка можуть отримати ВПО з дітьми до 6 місяців.

У Чернівцях вимушено переміщеним жінкам із дітьми до шести місяців надають допомогу від міжнародних фондів – пакунки малюка. Вартість одного складає 27 тисяч гривень, і містить він понад 30 позицій товарів для мами і дитини: від підгузків до комбінезонів.

Програму реалізують за підтримки уряду Канади, Міністерства закордонних справ Данії та фонду Німеччини. 

«Це допомага, яку надають ВПО з дітками від 0 до 6 місяців, які перебувають у регіоні, де реалізується програма», – розповідає національний проєктний координатор «СОС “Дитячі містечка”»  у Чернівецькій області Анна Бабенко.

Станом на грудень 2022 року у рамках програми видали 257 пакунків малюка. Видача триватиме до березня, а реєстрація на їх отримання – до середини лютого. За програмою передбачено видати 700 дитячих пакунків.

Проєкт щодо допомоги ВПО діє у чотирьох регіонах: Львівській, Чернівецькій, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Аби отримати пакунок малюка, треба заповнити онлайн-форму програми та чекати зв’язку представника програми. Видача з моменту реєстрації триває від місяця. 

За словами координаторки проєкту, крім пакунків малюка, мам ВПО запрошують до простору дружнього до матері та дитини, який розташований на проспекті Незалежности, 119. 

«Ми надаємо соціально-психологічну допомогу, проводимо заходи для ВПО тощо», – каже Анна Бабенко.

Наталія Довгаль із Харкова дізналася про допомогу з телеграму. Пакунок малюка отримала для тримісячної доньки Софії, яку народила у Чернівцях. Жінку евакуювали з Харківщини у березні, коли почалося повномасштабне вторгнення росії.

Аліна Балабіна з Харкова. Евакуювалася потягом під обстрілами на початку повномасштабного вторгнення росії вагітною зі старшою 6-річною дитиною та мамою. Родина виїхала до Польщі, а відтак волонтери доправили їх до Чехії. Жінку прихистила чеська родина, яка опікувалася нею донині. Там вона народила дівчинку, якій уже шість місяців.

До Чернівців жінка з дітьми приїхала нещодавно. Оскільки тут дитині ще нічого не купували, пакунок малюка буде дуже потрібний.

Інна Жуган із Херсона. У Чернівцях проживає з жовтня, народжувала тут сина Марка. 

Оскільки Інна на період початку вторгнення перебувала на лікуванні за кордоном, удома залишилася її старша 15-річна донька. Її з окупованого Херсона сестра, яка теж має чотиримісячну дитину.

«Хоч я не була в Херсоні, страшно було за доньку, за рідних. Я пережила все це в режимі онлайн. Донька телефонувала мені і казала: “Мамочка, я хочу жити”. Страшно таке згадувати. Рідні виїжджали під обстрілами. Тоді росіяни розстрілювали колони з цивільними. Слава Богу, що рідні виїхали звідти і тепер у Чернівцях», – ділиться Інна Жуган. 

Жінка каже, що хоче повернутися додому, але наразі це небезпечно. У Херсон їздила нещодавно її сестра, аби забрати документи з роботи. 

«Сестра їхала в бронику і касці, але розповідає, що заїжджати в Херсон дуже страшно. Хочеться повернутися додому, але зараз немає куди».

Коли молодший син підросте, Інна хоче виїхати з дітьми до родичів у Туреччину. Каже, що в Україні страшно за дітей.

 

Коментарі