Новини

На прибирання вулиць у Чернівцях 2023 року витратять майже на 13 мільйонів більше: на що підуть кошти

У Департаменті інфраструктури та благоустрою розповіли, що від цього року зросте відсоток механізованого прибирання вулиць.

2023 року на прибирання вулиць передбачили близько 59 мільйонів гривень. Торік ця сума сягала майже 46 мільйонів.

Як повідомив під час пресконференції директор Департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради Григорій Прохоренко, цьогоріч вартість прибирання збільшиться через серйозне здорожчання витрат на паливно-мастильні матеріали.

Внаслідок цього дорожчою стала й логістика, а тому і витратні матеріали, такі як сіль.

«Середні витрати складають майже 30% до попереднього року. Відповідно в нас збільшилася й вартість прибирання цього року», — каже директор Департаменту.

Ще одним чинником збільшення вартости, за його словами, є збільшення обсягів механізованого прибирання в місті. Наприкінці минулого року для цієї мети придбали 6 одиниць техніки для МіськШЕПу, Містосервісу та Тресту зеленого господарства.

«Щоби комунальні підприємства прибирали не мітлами, а технікою. У цьому ж напрямку рухаються й підрядники – минулого року вони закуповували відповідну техніку», — каже Григорій Прохоренко.

У зв’язку з цим він заявляє, що з урахування комунальної техніки та приватних підрядників місто зараз цілком забезпечене для механізованого прибирання. За його словами, торік частка механізованого прибирання складала 50%, зараз — 60%.

Серед нововведень – цього року в угоді додали пункт про забезпечення виконання угоди. Це фінансове забезпечення, своєрідний аванс, що сплачує кожен підрядник. У випадку, якщо умов договору не дотримуються, з виконавця робіт списують кошти, які він сплатив. Якщо ж підрядник сумлінно виконає роботи, то отримає гроші назад.

«У нас така практика була на договорах про капітальні ремонти, і вона виправдала себе. Але не думаю, що дійде до списання коштів підрядників. У нас останнім часом є тенденція щодо укрупнення лотів на прибирання. Раніше було близько 11 підрядників. Зараз лише п’ять. І скоріш за все, ця тенденція зберігатиметься. Генеральна мета – зменшити до 4, а, може, й до 3 підрядників. Це мають бути великі компанії, що можуть забезпечити себе належною технікою, необхідними ресурсами та мати достатньо персоналу. Але й відповідальність для них буде набагато вищою», — резюмує директор Департаменту.

Минулими роками чинна міська влада скаржилася на підрядників, що дісталися від попередників — переважно це були управительські компанії, котрі до того ж мали тендери на прибирання прилоткових територій.

Нині, запевняє Григорій Прохоренко, склад підрядників оновлюється, і від тих, що обслуговували вулиці за попереднього скликання міської ради, залишилося троє.

За словами очільника Департаменту інфраструктури та благоустрою, ці підрядники не саботують роботу та проявляють бажання належно виконувати свої обов’язки.

Коментарі