Інтерв'ю, Перша шпальта, Репортаж

Лише за потреби: як працює в Чернівцях центр «Барнахус» для опитування постраждалих дітей

Центр «Барнахус» буде відкритий для всіх осіб до 18 років. Тут прийматимуть постраждалих дітей з Буковини, а також переселенців. Коли буде зафіксований факт вчинення злочину над дитиною, її доставлять до цього центру й опитають разом із командою фахівців у комфортному середовищі. Весь процес зафіксують на відео та передадуть до суду як доказ.

Кімната опитування

У Чернівцях запрацював перший центр для опитування дітей, постраждалих від насильства — «Барнахус». Це п’ятий такий центр в Україні, який відкривають за підтримки ЮНІСЕФ. Він створений для того, щоб не травмувати дітей повторно. Тут психолог лише одноразово опитуватиме дитину, яка стала жертвою чи свідком насильства. Відеоматеріали опитування потім використовуватимуть у суді як доказ. 

Про деталі роботи центру «Барнахус» у Чернівцях Шпальті розповіла його представниця Людмила. Її обличчя та адресу Центру ми не розкриваємо з міркувань безпеки.

«Ми почали працювати над відкриттям Центру ще з кінця минулого року. Довго підбирали приміщення, робили ремонт, наповнювали меблями і відеоапаратурою. Жодної копійки з міського бюджету на це не витратили — все покрила міжнародна організація ЮНІСЕФ. А також спонсори-благодійники, які зробили ремонт і обладнали центр».

Вітальня

За її словами, загалом у Барнахусі працюватимуть два психологи, два завідувачі та соціальний працівник. За необхідністю залучатимуть судмедекспертів, які зможуть кваліфіковано оглянути дитину і надати висновок щодо стану її здоров’я. Усі працівники мають досвід роботи з дітьми, вони проходили додаткові навчання для роботи в Центрі.

«Завдяки ЮНІСЕФ у нас неодноразово проводили навчання, ми проходили супервізії. З нами працювали спікери, психологи, юристи, прокурори. Наші психологи проходили стажування в Одесі. До нас приїжджали колеги з Вінниці, де Барнахус працює вже рік». 

Кімната психолога

Як працюватиме Центр

Людмила розповідає, що Барнахус буде відкритий абсолютно для всіх осіб до 18 років. Тут прийматимуть дітей з Буковини, а також переселенців. Коли батьки дитини чи опікуни звернуться до поліції і буде зафіксований факт вчинення злочину, директора Центру про це повідомлять. Потім зберуть команду, яка складатиметься зі слідчого судді, прокурора, психолога і соціального працівника. 

«Команда розробить запитання, які психолог ставитиме дитині. Це такі запитання, на які вона зможе дати відповідь, з урахуванням її віку і психологічного стану. Потім дитину доставлять до Центру й опитають у присутності цієї команди. Під час опитування вестимуть відеозапис, який буде доказом у суді. Це буде відеодоказ усього, що скаже дитина».

Кімната слідчих

Опитування проводитимуть не більше двох годин із перервами. За необхідности буде декілька сесій. Психолог працюватиме з навушником, і його дії та запитання за потреби коригуватимуть через радіозв’язок.

У закладі облаштований медичний кабінет, де лікар зможе оглянути дитину на наявність ушкоджень на тілі, забоїв, гематом. Крім того, є гінекологічний кабінет, тож якщо стоятиме питання про сексуальне насильство — судмедексперт огляне дитину на кріслі.

Гінекологічний кабінет

Людмила розповідає, що родина постраждалої дитини також зможе отримувати в Центрі психологічну допомогу. Родичі приходитимуть сюди на консультації. А якщо сім’я потребує притулку, її помістять у Центр матері і дитини. 

Щоб створити домашнє середовище для постраждалих, тут ніхто не надягатиме білих халатів — усі працівники ходитимуть у звичайному одязі. Дитина може погратися, поїсти, випити чаю. Усі двері будуть відчинені, крім дверей психолога.

Кухня

Основне — запобігати насиллю

Центр «Барнахус» у Чернівцях відкрився 16 грудня, проте дітей сюди ще не доставляли. Людмила каже, що це навіть добре, адже основне — це запобігати насиллю.

«Сподіваюся, що через Центр проходитиме дуже мало дітей. Завдання нашого закладу — працювати лише за потреби. Він не має якогось графіка. Коли стається випадок насильства — тоді й збирається команда, яка працюватиме тут із дитиною. До прикладу, у Вінниці опитують близько 20 дітей на рік». 

За словами представниці Барнахусу, всі працівники мають основне місце роботи поза Центром, і лише коли стається випадок насильства, збираються тут. Попри те, що адресу закладу тримають у секреті, щоб про неї не дізналися потенційні кривдники, Людмила каже, що з цим не повинно бути проблем.

«Ми облаштовані тривожними кнопками, нас охороняє поліція охорони. І якщо буде якась загроза — викликаємо правоохоронців, які прибудуть упродовж 3-5 хвилин». 

Вхід в центр

Фото Ігоря Константинюка

Медичний кабінет

Вітальня

Кімната для робочої групи

Коментарі