Перша шпальта

Через війну не мають коштів: яка ситуація в Чернівцях із ремонтом комунальних басейнів

У місті вже понад 20 років говорять про відновлення комунальних басейнів ліцею №20 (колишньої ЗОШ №27) на Воробкевича та на території стадіону «Буковина», але жоден із них досі не працює. Цього місяця депутати міської ради погодили рішення про відновлення робіт із реконструкції басейнів, та звідки знайдуть фінансування — невідомо. Чи зможуть відновити басейни у Чернівцях 2023 року — у матеріалі Шпальти.

Наразі Чернівці — чи не єдиний обласний центр, де немає комунальних басейнів. У місті вже понад 10 років говорять про відновлення басейнів біля ліцею №20 (колишньої школи №27) на Воробкевича та біля стадіону «Буковина».

На початку 2022 року вкотре порушили це питання. Для реконструкції аварійного басейну на Воробкевича в міському бюджеті передбачили 5,5 мільйонів гривень. Відтак замовили проєктно-кошторисну документацію, провели тендер, обрали підрядника й почали робити початкові роботи. Але невдовзі їх призупинили. Причиною стало повномасштабне вторгнення.

Басейн на Воробкевича/Фото: Чернівецький промінь

Та 15 грудня на сесії міськради депутати проголосували за рішення про відновлення робіт із реконструкції басейнів. Фінансовому управлінню міської ради доручили передбачити кошти у 2023 році для виконання ремонту, а Департаменту інфраструктури та благоустрою — вжити заходів щодо забезпечення виконання робіт. 

Проте чи зможуть знайти гроші на відновлення робіт наступного року у зв’язку з війною — невідомо. Що про реконструкцію басейнів кажуть представники міської ради та плавчиня — у матеріалі Шпальти.

Навіщо ухвалили рішення у міській раді

Начальниця Фінансового управління міської ради Тетяна Цимбалюк прокоментувала рішення міськради. За її словами, проєкт дуже дороговартісний і потребує залучення інших джерел. 

«Коли ми планували торік кошти на реконструкцію басейну у школі №27, ми, звичайно, розраховували залучити грантові кошти або підтримку з державного бюджету. Тому зараз ми спершу будемо коригувати проєкто-кошторисну документацію, а потім шукати все-таки донорів». 

Чому не виходить відновити ремонт басейну на вулиці Воробкевича

Заступник міського голови Василь Зазуляк пояснив, що деякі кошти на реконструкцію можна було б віднайти. Та головна проблема — через воєнний стан казначейство не фінансує третю чергу видатків. А фінансування на реконструкцію йде саме через неї.

«Реконструкцію ми планувати можемо, депутати і громадські активісти звертають на це увагу, і ми самі знаємо про цю проблему. Але поки ситуація не змінилася. Цим рішенням депутати просто звернули увагу до тієї проблеми, яку ми і так знаємо — в місті немає комунальних басейнів», — каже заступник міського голови.

Крім того, за словами Василя Зазуляка, за 5 років проєкт застарів. Тому збиратимуть комісію для того, аби ще раз ознайомитися з ним і скоригувати його, якщо в цьому є потреба. У випадку, якщо дозволять фінансування за третьою чергою, — займуться реконструкцією.

Басейн на Воробкевича/Фото: Чернівецький промінь

Чи можливо залучити донорські кошти

«Наш басейн має виконувати соціальну функцію, туди мають ходити люди, які не можуть собі дозволити плавати в приватних басейнах. Ми вважаємо, що цей актив потрібно утримувати коштом громади», — запевняє Зазуляк.

Він розповів, що на басейні заробити важко. Меценати на таке не дають гроші. Якщо ж представники бізнесу будуть готові вкластися — туди, знову ж таки, зможуть ходити лише забезпечені люди. Адже потрібні чималі кошти, щоб хоча б утримувати басейн.

Басейн біля стадіону «Буковина»

За словами пана Зазуляка, басейн біля стадіону «Буковина» розглядають окремо, адже, щоб його відновити, потрібно реконструювати весь стадіон. Він має отримати категорійність, аби там була змога проводити змагання бодай всеукраїнського рівня.

Басейн біля стадіону “Буковина”

«Ми провели конкурс, і є переможець, теоретично могли би з ним укласти угоду на проєктні роботи. Але знову ж таки — ці видатки не фінансуються, і жодна проєктна організація не буде цього робити. А ремонтувати це потрібно тільки в комплексі». 

Навіщо потрібні комунальні басейни

Людмила Сідлецька, голова відокремленого підрозділу Федерації плавання України в Чернівецькій області, каже, що комунальні басейни вкрай потрібні нашому краю. Зокрема щоби тут можна було б проводити міжнародні спортивні змагання. Чернівці неподалік кордону з європейськими країнами. Водночас на відновлення великої кількости регіонів, які постраждали від війни, піде чимало часу. І змагання, які мали бути там, можна перенести до нашого міста. 

Фото: Суспільне Чернівці

Також, за словами Людмили, басейн повинен слугувати не тільки для спортивної підготовки, а й надавати повний спектр оздоровчих, навчальних і будь-яких послуг із відновлення.

«Плавання є тим видом спорту, яким можуть займатися всі люди, навіть немовлята. У нашому скаженому ритмі тільки вода не дає відчувати своєї фізичної некомпетентности. Під час реабілітаційних послуг теж найчастіше рекомендують воду — і після інсультів, і після інфарктів».

Будівля басейну біля стадіону “Буковина”

Як зараз тренуються плавці в Чернівцях

Оскільки на Буковині немає комунальних басейнів, плавання як спорт тримається лише на ентузіазмі тренерів та батьків, зазначає пані Сідлецька.

В умовах війни ситуація ще більше ускладнилася. Загалом у місті працює 9 приватних басейнів, куди ходять плавці. Проте через вимкнення світла і зиму їх менше.

«Як патріотка і як свідома особистість я за басейни. Причому їх має бути достатньо — не один-два на все місто. Якби вдалося депутатам залучити кошти на реконструкцію басейнів, це було б дуже добре для нашого краю», —запевняє Людмила Сідлецька.

Басейн біля стадіону “Буковина”

Басейн біля стадіону “Буковина”

Будівля басейну біля стадіону “Буковина”

Басейн біля стадіону “Буковина”

Коментарі