Новини

Цьогоріч без депутатів: у Чернівецькій області ухвалили обласний бюджет на 2023 рік

В умовах дії воєнного стану Кабмін змінив процедуру затвердження бюджету.

Фото Чернівецької ОВА

Голова Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк днями підписав розпорядження про затвердження обласного бюджету на 2023 рік. Цьогоріч його сума становить 1 мільярд 542 мільйони 700 тисяч гривень.

Він на 114,1 мільйона менший за цьогорічний.

 

Власні надходження

Більшу частину бюджету формуватимуть власні надходження – 883,6 млн. Це 57,3% від загальних надходжень.

Найбільше власних доходів загального фонду очікують від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) – майже 800 мільйонів, що складає понад 92% від усіх власних надходжень.

Головним джерелом власних доходів спеціального фонду будуть надходження з бюджетних установ – 80,7 мільйона гривень. Це 96,5% від усіх надходжень спеціального фонду.

Дотації

Трансферти до бюджету (без урахування освітньої субвенції) складуть 659,1 мільйона. Це 42,7% від усіх надходжень.

Враховуючи, що наш регіон є дотаційним, область отримує дотації з державного бюджету.

Наступного року базова дотація складе 252,5 мільйони гривень.

Ще 142,2 мільйона нашій області виділять як додаткову дотацію на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

 

Субвенції

Ще одним офіційним трансфертом є субвенції.

Найбільшою вона є на утримання доріг – 247,8 мільйона гривень. Варто зазначити, що цьогоріч сума відчутно зменшилася – на 131,9 мільйона гривень.

Субвенція на підтримку медичних закладів стала меншою майже вдвічі – 37,4 мільйона. Це на 32,3 мільйона менше, ніж торік.

Але, як пояснює директорка Департаменту фінансів Чернівецької ОВА Анжела Дякова, на це є об’єктивні причини – окремі установи будуть проходити процедуру контрактування з Національною службою здоров’я України. Відповідно, медзаклади, що укладуть угоди з НСЗУ, фінансуватимуть із державного бюджету.

 

Видатки

У частині видатків загального фонду їхня левова частка піде на заробітну плату працівникам бюджетних установ (616,1 мільйона гривень) та оплату комунальних послуг (199,6 мільйона).

З основних галузей найбільше видатків отримає освіта – 449 мільйонів. Це 39% від загального обсягу бюджетних витрат.

Далі – охорона здоров’я та соцзахист. На ці галузі виділять по 166 мільйонів гривень (14% від загальних витрат).

 

В умовах воєнного стану бюджет не розглядають на сесії

Як пояснила Шпальті Анжела Дякова, в червні цього року уряд ухвалив постанову №252. Відповідно до неї, через дію воєнного стану формування та погодження обласного бюджету повністю передають головам обласних військових адміністрацій.

Водночас обласна військова адміністрація довела до депутатів обласної ради інформацію про формування обласної казни на наступний рік. Відбулося це під час розширеного засідання бюджетної комісії обласної ради.

Голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Іван Шевчук пояснює, що в мирні часи процедура відбувається так: обласна державна адміністрація готує проєкт рішення, який спочатку виносять на розгляд комісій обласної ради, а відтак – на сесію, де депутати вносять правки до бюджету та голосують за його затвердження.

Проте воєнний стан вимагає спрощення цієї процедури. Згідно зі згаданою постановою Кабміну, проєкт бюджету не виносять на розгляд сесії облради. Власне як і подальші зміни до бюджету, доки в країні оголошений воєнний стан.

Однак, зі слів Івана Шевчука, обласна рада може звертатися до очільника ОВА з рекомендаціями щодо виділення та перерозподілу коштів. Також голова бюджетної комісії вважає нинішні співпрацю та комунікацію між ОВА та облрадою ефективною.

Коментарі