Аналітика, Перша шпальта

За валідатори у маршрутках заплатять пасажири: коли запровадять безготівкову оплату у громадському транспорті Чернівців

Наразі міська рада встановлює автоматизовану систему оплати лише у комунальному транспорті.

З жовтня Чернівецьке тролейбусне управління перейшло на автоматизовану систему оплати проїзду в електротранспорті. Пасажир на вибір може розрахуватися карткою через валідатор, QR-код, купити квиток у терміналі. Також до кінця року поки залишається можливість оплатити готівкою водію.

Завершити встановлення валідаторів та остаточно запустити автоматизовану систему планують до кінця цього року.

Водночас у міських маршрутках досі за проїзд можна розрахуватися лише готівкою водіям. Це створює незручності як їм, так і пасажирам.

У міській раді кажуть, що після завершення реалізації проєкту автоматизованої системи оплати на комунальному транспорті подібне планують реалізувати на всьому міському транспорті наступного року. 

Як розповів Шпальті заступник мера Ігор Крохмаль, міська рада у червні цього року оголошувала конкурс на надавача послуг із впровадження електронної системи оплати. Однак на торги з’явився лише один оператор. Він запропонував неприйнятні умови, тож міська рада самотужки реалізує проєкт.

«За умовами конкурсу мала бути відібрана компанія, яка впроваджує електронну систему оплати, встановлює валідатори, надає своє програмне забезпечення, друкує картки тощо. Ймовірно, через війну на конкурс подався лише один оператор. Умови, які він запропонував, не влаштовували місто, бо відсоток був досить високий – 8% із кожної транзакції. Це задорого для міста, бо ЧТУ буде нести витрати не менші, ніж утримувати кондукторів. Ми погодилися б на 4%, але не на 8%. Тому вирішили силами ЧТУ, а частково за фінансування міської ради, запровадити цю систему самотужки», – розповідає Ігор Крохмаль.

У міській раді планують завершити процес встановлення автоматизованої системи оплати до кінця 2022 року та відмовитися зовсім від готівки. 

Аби приватні перевізники перейшли на електронну систему оплати, міська рада буде оголошувати конкурс на визначення переможця – оператора, який впроваджуватиме цю систему.

«У конкурсних угодах перевізників передбачено: на вимогу міської ради зобов’язані встановити електронні пристрої та перейти на автоматизовану систему оплати проїзду», – зазначає заступник міського голови.

Ігор Крохмаль каже, якщо тролейбусне управління таки реалізує проєкт до кінця року, то зможе також позмагатися на конкурсі в ролі оператора, оскільки є власником програмного забезпечення та має відповідний досвід. Комунальне підприємство так само зможе брати участь у конкурсі та заробляти орієнтовно 4% за кожну транзакцію.

Фото: ЧМР

У міській раді припускають, що 2023 року почнуть реалізацію проєкту електронної системи оплати на всьому міському транспорті. Хочуть максимально спростити процедуру оплачування і зробити її доступною для всіх пасажирів.

«Автоматизовану систему оплати не регулює законодавство — це вимога часу. Ця програма здійснює облік пасажирів, пільговиків та коштів. Так зможемо відстежити об’єктивні цифри відшкодування з бюджету за пільгову категорію громадян, вивчити пасажиропотік, формування тарифу», – каже Ігор Крохмаль.

Щодо приватних перевізників, то, за словами пана Крохмаля, вони не можуть відмовитися від встановлення автоматизованої системи оплати. 

«Приватні перевізники виграли конкурс за умови, якщо місто ухвалить рішення запровадити електронну систему розрахунків, вони зобов’язані будуть встановити електронний облік. Інакше втратять можливість обслуговувати маршрути», – запевняє заступник міського голови. 

 Безготівкова оплата дешевша за готівкову

Чернівецьке тролейбусне управління є власником автоматизованої системи оплати, на яку перейшло ЧТУ. Програмне забезпечення придбало підприємство, валідатори купували за кошти бюджету міста. Загалом вартість цієї системи склала понад 4 мільйони гривень. 

Водночас в.о. начальника Чернівецького тролейбусного управління Петро Лисак каже, що безготівкова система оплати менш витратна, ніж готівкова.

Фото: bukinfo.com.ua

«За готівкової системи оплати – це недорахування виторгу від кондукторів та водіїв, утримання додаткового персоналу. Водночас за безготівкової – лише комісія банку».

Керівник ЧТУ зауважив, що якщо приватні перевізники ухвалять рішення переходу на автоматизовану систему оплати, від цього лише виграють.

Однак варто зауважити, що у тариф на проїзд в електротранспорті (з жовтня його підвищили з 5 до 10 гривень) заклали витрати тролейбусного підприємства, яке закупило автоматизовану систему та програмне забезпечення. 

«У тарифі на проїзд у тролейбусі 35% складає вартість автоматизованої системи оплати», – каже Петро Лисак.

 «Це вплине на тариф»

Чернівецькі приватні перевізники, які обслуговують міські маршрутки, кажуть, що готові до запровадження автоматизованої системи оплати. Це зручно і для пасажирів, і для перевізника. Однак це вплине на тариф.

«Наразі в тарифі не закладено витрати на цю послугу. Але якщо її запровадять, це відіб’ється на пасажирах. Залежить від того, який відсоток захоче оператор за безконтактну систему оплати», – каже директор ТОВ «Денисівка 1» Віталій Дзюбак.

 Чому досі немає валідаторів у маршрутках

Автоматизовану систему оплати у чернівецьких маршрутках планували запровадити ще 2016 року. А на автобусах №11 та 12 тестували її ще 2015-го. Однак тоді справа далі не пішла.

Фото: ЧМР

На маршрутках №11 та 12 вона не прижилася. Як заявляв тоді в ЗМІ колишній голова Асоціації перевізників Чернівців Микола Альбота, виникли проблеми, пов’язані з місцевими реаліями. Зокрема були проблеми з кріпленням монітора через погані чернівецькі дороги. А загалом нововведення продемонструвало себе добре.

Автоматизовану систему управління громадським транспортом у Чернівцях презентувала 2016 року чеська компанія «Falcon Eye». Вона була облаштована спеціальною GPS-навігацією, Wi-Fi та дозволяла пасажиру розрахуватися електронним квитком. На моніторі також демонстрували маршрут, за яким їде транспорт, назву зупинки. А також можна було побачити на спеціальному табло кількість присутніх в автобусі пасажирів та точний час прибуття.

Крім того, ця система мала вести облік пасажирів.

Запропонований чехами проєкт був одним із варіантів. У міській раді також розглядали закупівлю системи за кошти перевізників, бюджету або ж інвестора, який надасть місту цю систему в оренду.

Однак усі ці ідеї залишилися нереалізованими досі. Електронного обліку пасажиропотоку не запровадили й донині, щоразу погоджуючи підвищення тарифу у маршрутках. Пасажирам натомість доводилося лише вірити на слово приватним перевізникам.

Коментарі