Новини

Знизити вдвічі споживання: в Чернівецькій ОВА пояснили, навіщо зараз економити світло

Значна економія електрики дозволить швидше стабілізувати енергосистему України.

У межах Чернівецької области обмеження на споживання електрики нині складають близько 112 мегаватів. Для порівняння, у мирний час цієї пори на Буковині споживали 240-270 мегаватів.

Про це під час пресконференції в Чернівецькій ОВА повідомив перший заступник керівника АТ «Чернівціобленерго» Павло Світайло.

За його словами, коли енергосистема України стане стабільнішою й обмеження не будуть такими критичними, енергетики зможуть встановити чіткі графіки аварійних вимкнень та зменшити їхню кількість. Але водночас варто розуміти — враховуючи обсяг завданої українській енергетичній інфраструктурі шкоди, наразі не може бути мови про повноцінне відновлення електропостачання.

Йтиметься лише про стабільніші графіки відключень світла.

«У разі необхідного зменшення споживання періоди відключень будуть зменшені до 2-3 годин, аби забезпечити людям та підприємствам нормальне функціонування в умовах осінньо-зимового похолодання», — каже енергетик.

Крім того, він дав відповідь на популярне нині запитання: «Чому одні вулиці чи будинки вимикають від світла, а інші ні?»

«Ми не вимикаємо об’єкти критичної інфраструктури. Тому певною мірою пощастило тим, хто живиться від тих ліній, що йдуть до цих об’єктів», — каже Павло Світайло.

За його словами, енергетики обленерго просили 30 найбільших підприємств области та міста зменшити споживання. Зрештою визначилися, що в 5 підприємств світло не вимикатимуть. Зокрема йдеться про ті, що забезпечують водо-, тепло-, газо-, електропостачання і тролейбусне управління.

«Маємо надію, що надалі графіки відключень стабілізуються, споживачі знатимуть точні години відключень, а отже, зможуть планувати своє життя в нинішніх умовах. У разі зменшення споживання кількість відключень зменшиться, й вони будуть рівномірнішими», — резюмував енергетик.

Нагадаємо, Шпальта повідомляла про те, що в Чернівцях фіксують понад 30 викликів ліфтерів упродовж доби через вимкнення світла.

Коментарі