Новини

У разі вимкнення світла води для чернівчан вистачить на 10 годин — Зазуляк

Заступник міського голови Василь Зазуляк розповів про поточну ситуацію з водо- та теплопостачанням у Чернівцях.

Василь Зазуляк

За словами посадовця, наразі місто працює в штатному режимі. Функціонують 4 великі котельні та більшість малих. Також відновили подачу води. Проте через екстрені відключення електроенергії роботу деяких котелень можуть зупиняти, а в мікрорайонах міста може не бути води на верхніх поверхах.

Водопостачання

Також Василь Зазуляк розповів, як генератори впливають на постачання води в місті під час відключення електроенергії.

«Я хочу розвінчати один міф. Люди думають, що можна закупити декілька генераторів і таким чином відновити водопостачання та теплопостачання у місті. Для розуміння: у нас на одному водогоні сукупна потужність така, що нам фактично треба було б придбати генератори за сотні мільйонів гривень і біля кожної станції підйому води збудувати заправку. Тож генераторами на водоканалі ми забезпечуємо можливість підняти воду, розвести її по місту і не зупиняти роботу очисних споруд. Таким чином, генератори забезпечують роботу найбільш критичних ділянок», — пояснив Василь Зазуляк.

Під час відключення електроенергії безперебійна подача води в Чернівцях може тривати впродовж 10 годин.

«Вчора у Чернівцях не припинялася подача води, навіть коли зникло світло. На жаль, води не було на верхніх поверхах, бо не працювали насоси. Але зусилля енергетиків були спрямовані на те, щоб першочергово підключити до електроенергії станції подачі води. За ніч працівники водоканалу налагодили всю роботу. Тож вранці більшість чернівчан мала воду», — додає посадовець.

Теплопостачання

Генератори встановлюють також у малих та середніх котельнях Чернівців. Коли зникає електроенергія, прилади забезпечують циркуляцію того носія, який ще не втратив свою температуру. Тож тепло у батареях чернівчан певний час затримується.

«Наші енергетики роблять усе можливе, щоби ми не залишалися надовго без електропостачання. Навіть вчора, після масованих обстрілів, через декілька годин світло повернулося до помешкань чернівчан. Якщо ж електроенергії не буде тривалий час, малі і середні котельні стануть пунктами обігріву», — сказав чиновник.

Робота ліфтів

Василь Зазуляк також нагадав мешканцям міста, що під час повітряної тривоги не можна користуватися ліфтами.

«Вчора контакт-центр ледь справлявся з кількістю звернень. Прошу вибачення в усіх чернівчан, які не змогли залишити свої заявки. Був форс-мажор, оператори фізично не могли опрацювати всі дзвінки», — зазначив заступник міського голови.

Також він наголосив, щоби чернівчани уважно стежили за графіком відключення електроенергії і в цей час намагалися не користуватися ліфтом.

Коментарі