Новини, Репортаж

Скандальне будівництво, заборона московського патріархату та складання повноважень: жовтнева сесія міськради у фото

Жовтневу, 26-ту, сесію Чернівецької міської ради відкрили 10 листопада.

У Чернівецькій міській раді 10 листопада розпочали жовтневу сесію. Через погоджувальну раду засідання затримали аж на дві години, а після її початку понад годину розглядали питання скандального будівництва на вулиці Шептицького, 7.

На сесії розглядали електронну петицію Тетяни Шепелько, в якій депутатка міської ради від фракції «Пропозиція» вимагала заборонити будівництво. 2017 року забудовник декларував наміри звести на вказаній земельній ділянці багатоповерхові будинки. Відтоді між міською радою та забудовником розпочалися судові суперечки. Вони завершилися влітку цього року, коли забудовник таки отримав необхідні дозволи на будівництво.

Невдоволення жителів прилеглих будинків та активістів багато років викликає те, що на цій земельній ділянці розташований шкільний спортивний майданчик, де, зокрема, проходять уроки фізичного виховання для учнів трьох освітніх закладів, що розташовані неподалік. Люди побоюються, що будівництво позбавить їхніх дітей займатися там спортом.

Під час засідання сесії представник забудовника Ярослав Бляхарський запевняв, що проєкт забудови передбачає облаштування нового спортивного майданчика, на який виділять 2 мільйони гривень. У зв’язку з цим він не розуміє, що ще повинен зробити забудовник та на які поступки піти, аби активісти припинили протестувати та дали змогу розпочати будівельні роботи.

Водночас депутат фракції «Слуга народу» Олександр Пікулін, який є колишнім спортсменом, а нині спортивним функціонером, взагалі висловив сумніви щодо доцільности облаштування там спортивного майданчика, навіть якщо забудовник виконає свої зобов’язання.

За його словами, спортивний майданчик, згідно з проєктом, розташований надто близько до майбутніх будинків. Водночас, за його словами, спорт є джерелом емоцій. Тому діти нерідко під час змагань чи просто товариських поєдинків вдаються до суперечок та сварок. Отже, це може стати проблемою для власників квартир у тих будинках та дітей, що гратимуть або займатимуться там: галас або навіть розбиті м’ячем вікна призводитимуть до конфліктів.

Своєю чергою активісти, що мешкають у навколишніх будинках, запевняли депутатів, що живуть поблизу старого спортивного майданчика вже багато років і їм не заважає дитячий галас. Водночас вони вважають рішення про надання дозволу незаконним, а в самому проєкті вбачають порушення будівельних норм.

Зрештою, після майже двогодинного обговорення цього питання депутати все ж не підтримали електронну петицію своєї колеги.

Швидкоплинним, проте цікавим виявилося голосування за проєкт рішення «Про звернення Чернівецької міської ради VIII скликання до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату». Його ініціаторкою стала депутатка фракції «Єдина альтернатива» Галина Абрам’юк.

Звернення набрало мінімально необхідні 22 голоси. Водночас четверо депутатів, що були присутніми на сесії, не голосували за це питання та не підписали звернення: Олександр Пікулін («Слуга народу), Василь Продан («Рідне місто») та Степан Руденко («Пропозиція»). Валерій Чинуш («Рідне місто») підписав це звернення, однак покинув сесійні залу перед розглядом цього питання.

«Не всі підтримали: хтось під час голосування вийшов із залу, хтось витягнув картку (отже, нібито відсутній) — це вже не важливо. Головне, що Чернівці — за Україну і її захист на всіх фронтах!» — написала на своїй сторінці у фейсбуку ініціаторка проєкту рішення.

Серед депутатів, що були в сесійній залі, але в системі голосування зазначені, як відсутні (імовірно, витягнули свої картки для голосування): Антоніна Бабюк та Денис Тимофєєв (обидва – Команда Михайлішина), Оксана Зубжицька (Слуга Народу), Ганна Скорейко (Європейська Солідарність).

Також на першому пленарному засіданні жовтневої сесії склали свої повноваження депутати фракції «Народний контроль» Михайло Яринич та Іван Гончарюк. Таке рішення вони пояснили службою в ЗСУ. Більшість депутатів підтримала складання повноважень вказаних обранців. Надалі їхні місця після погодження обласної виборчої комісії займуть наступні номери виборчого списку однойменної політичної партії.

Відтак у засіданні сесії оголосили перерву. Про дату й час її продовження повідомлять згодом.  

Фото Ігоря Константинюка.

Коментарі