Офтоп

Associated Press: Як москва викрадає українських дітей

Наразі Україні вдалося повернути щонайменше 96 дітей із росії шляхом переговорів.

Фото: AP Photo/Jeremias Gonzalez

Оригінальний матеріал AP News

За даними розслідування Associated Press, росія здійснює неприховані спроби з усиновлення та виховання українських дітей у російських сім’ях.

Тисячі дітей були знайдені у підвалах зруйнованих війною міст, як-от Маріуполь, та у дитячих будинках на територіях Донбасу, якими керують підтримувані росією сепаратисти. Батьки деяких із цих дітей загинули під час російських обстрілів, а багато з них проживали у спеціалізованих закладах або прийомних сім’ях.

У росії стверджують, що ці діти не мають батьків чи опікунів. Але журналісти Associated Press з’ясували, що чиновники депортували українських дітей до росії та на контрольовані росією території без їхньої згоди, брехали їм, що вони не потрібні батькам, використовували їх для пропаганди та віддали їх у російські сім’ї, а також надали російське громадянство.

Незалежно від того, чи є у дітей батьки, їхнє виховання в іншій країні чи культурі може бути ознакою геноциду, спробою стерти ідентичність нації. За словами прокурорів, викрадення дітей можна безпосередньо пов’язати з президентом росії владіміром путіним, який підтримував усиновлення.

«Це не те, що відбувається спонтанно на полі бою, — заявляє Стівен Репп, колишній посол США з особливих доручень з питань воєнних злочинів, який консультує Україну у рамках кримінальних розслідувань. — Тому у цьому випадку можна покладати відповідальність на найвищу ланку керівництва».

Фото: AP Photo

Рапп стверджує, що діти, батьки яких померли, повинні отримати прихисток та виховання або повинні бути усиновлені в Україні, а не в росії.

Усиновлення дітей з інших країн заборонено російським законодавством. Але у травні путін підписав наказ, який спрощує росіянам процедури усиновлення неповнолітніх українців, які втратили батьків, та надання їм російського громадянства, а також ускладнює процес повернення їх родичам.

Окрім того, росія підготувала список російських сімей для українських дітей. І за кожну дитину з інвалідністю, яка отримає громадянство, платить їм до 1000 доларів. У росії також облаштували табори для українських дітей-сиріт, організували уроки «патріотичної освіти» та створили гарячу лінію для об’єднання російських сімей із дітьми Донбасу.

«Це жахлива історія, — каже радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, який стверджує, що лише з його міста вивезли сотні дітей. – Ми не знаємо, чи є у наших дітей офіційні чи названі батьки тощо, тому що російські війська забрали їх силою».

Ситуація ускладнюється тим, що багато вихованців дитячих будинків в Україні не є сиротами. До початку війни уряд України попередив ООН, що більшість цих дітей «не є сиротами, не мають серйозних хвороб та перебувають у закладі, тому що їхні родини у складних життєвих обставинах».

Однак росія зображує усиновлення українських дітей як прояв щедрости, надаючи їм домівки та медичні послуги. російські державні медіа показують, як місцеві чиновники обіймають і цілують їх, вручаючи їм російські паспорти.

Точну кількість депортованих до росії українських дітей визначити неможливо. За словами українських чиновників, таких є приблизно 8 тисяч. росія не надає офіційних даних, але регулярно повідомляє про прибуття українських дітей-сиріт на російських військових літаках.

У березні уповноважена з прав дитини у рф Марія Львова-Бєлова заявила, що у росії перебуває більше 1000 дітей з України. За її словами, впродовж літа 120 російських сімей подали заяву на отримання опікунства над дитиною, а понад 130 дітей отримали російське громадянство. Відтоді до росії приїхало ще більше малих українців, зокрема ще 234 на початку жовтня.

Фото: AP Photo

Львова-Бєлова заявила, що ці діти потребують допомоги росії, щоб пережити травму, через яку вони погано спали, плакали вночі, а також малювали підвали та бомбосховища. Вона розповіла, що група з 20 дітей, яких привезли до росії з підвалів Маріуполя, спочатку демонстративно співали гімн України та вигукували «Слава Україні!». Але тепер, за її словами, їхня критика «перетворилася на любов до росії». Львова-Бєлова сама отримала опікунство над одним з українських підлітків.

«Сьогодні він отримав паспорт громадянина росії. Він не випускає його з рук, — написала вона у своєму телеграм-каналі. — Він дуже чекав на цей день, найбільше з усіх членів нашої родини».

Львова-Бєлова потрапила під санкції США, Європи, Великобританії, Канади та Австралії. Журналісти Associated Press звернулися до неї за коментарем щодо ситуації з викраденням українських дітей. У відповідь її офіс надіслав цитату з її інтерв’ю державному інформаційному агентству про те, що росія «допомагає дітям зберегти їхнє право на життя під мирним небом та на те, щоб бути щасливими».

Фото: AP Photo

У серпні високопоставлений чиновник Департаменту праці та соціального захисту населення у москві опублікував допис подяки прийомним сім’ям, у якому йшлося: «Наші діти… Тепер вони наші».

Діти з Маріуполя не перші, яких росія викрала з України. 2014 року, після анексії росією Кримського півострова, понад 80 дітей із Луганська зупинили на блокпостах і викрали. Україна подала до суду, і Європейський суд з прав людини визнав, що дітей вивезли до росії «без медичного супроводу та необхідних документів». Дітей повернули до України до остаточного рішення суду.

Правозахисниця Катерина Рашевська розповідає, що їй відомо про 30 дітей із Криму, яких усиновили росіяни за програмою «Потяг надії». За її словами, наразі деякі з цих дітей можуть бути російськими солдатами. З 2015 року національний рух «Молоді військові кадети» проводить підготовку молоді в Криму та росії для потенційного призову в армію.

Наразі Україні вдалося повернути щонайменше 96 дітей із росії шляхом переговорів. Але українські чиновники відстежили ще тисячі неповнолітніх, незаконно вивезених до росії. Однак дані про багатьох інших залишаються невідомими.

«Ми не можемо звертатися до російської федерації з вимогою повернути дітей, тому що просто не знаємо, кого вона повинна повернути», — заявила Рашевська.

росія виправдовує депортацію дітей анексією чотирьох українських територій, яку не визнали ні ЄС, ні інші країни світу. Сергій Гайдай, голова ОВА Луганської области, заявляє, що російські чиновники підробляють документи та позбавляють батьківських прав українських батьків.

Чиновники на окупованих територіях виправдовують дії москви. Наприклад, Ольга Волкова, керівниця одного з дитячих закладів у Донецьку, у квітні евакуювала 225 українських дітей до району біля російського міста Таганрога. Десятьох із них прийняли російські сім’ї. Після того, як офіційні особи так званої ДНР та росії складають списки відповідних кандидатів серед дітей, дитячий заклад Волкової забезпечує їм громадянство та відправляє до нових сімей у росії.

 

Коментарі