Аналітика, Новини, Перша шпальта

У Чернівцях вивозити сміття замість Альтфатера буде нова компанія. Що вона пропонує

Компанія «Макс клін сіті» розпочне надавати послуги з вивезення твердих побутових відходів із 1 листопада.

Фото ілюстративне

Вивозити сміття замість компанії «Альтфатер» у Чернівцях буде ТОВ «Макс клін сіті». Воно встановить 1 700 нових контейнерів, які будуть розраховані на роздільний збір та вивіз сміття. Про це повідомляє пресслужба Чернівецької міської ради.

Зазначають, що нового підрядника обрали шляхом відкритого конкурсу. Переможець запропонував найнижчу вартість послуг. А ще має власну ремонтну базу, обладнання для миття контейнерів, а також супутникову навігацію. Крім того, запропонував інвестиційну програму.

Шпальта розбиралася, що пропонує нова фірма, чому на конкурс вийшла компанія, яка не має досвіду роботи у цій сфері, та чому участь у конкурсі не взяло наше комунальне підприємство «Чернівціспецкомунтранс».

Як розповів Шпальті заступник міського голови Чернівецької міської ради Ігор Крохмаль, виконавчий комітет затвердив своїм рішенням переможця конкурсу. А це дає підставу укласти угоду з новою компанією, що і зроблять найближчим часом. Відтак за процедурою буде узгоджено заміну контейнерів попередньої компанії, і вже з 1 листопада «Макс клін сіті» розпочне роботу. 

Фото з архіву Шпальти

«Нова компанія, яка перемогла в конкурсі, встановлює свої нові контейнери на заміну попередніх», – каже Ігор Крохмаль.

Відеонагляд на машинах

За його словами, для надання послуг нова компанія має 13 транспортних засобів. Це машини екологічного стандарту «Євро-5», не старіше 2010 року.

«Є машини 2011, 2014 року, це транспорт класу “Євро-5”: “мерседеси”, МАНи, які новіші та сучасніші, ніж ті, що були в попередника. Ці машини додатково обладнані системою GPS-навігації, що дасть змогу зокрема Департаменту транспорту доступ контролювати, як вони виконують договірні умови згідно з графіками вивозу. Ми не могли належно контролювати попередні компанії у зв’язку з тим, що не розуміли їхнього графіка, вони не хотіли його з якихось причин уточнювати. Зараз ми будемо мати можливість не тільки відстежувати виконання графіків за GPS — компанія також встановила на машинах системи відеонагляду. Ми зможемо в онлайн-режимі бачити процес завантаження/вивантаження на кожному майданчику. Це нам потрібно, аби стежити за санітарним станом майданчиків», – запевняє Ігор Крохмаль.

Без досвіду вивезення ТПВ та без контейнерів для роздільного збору сміття

Щодо роздільного збору сміття, то нова компанія не закупить спеціальні контейнери, а промаркує наявні.

«Надавачі послуг не мають можливости під час війни закуповувати спеціалізовані контейнери, бо є певні обмеження в частині логістики та виробників тощо. Тому наявні контейнери промаркують відповідними наліпками для сортування твердих побутових відходів. Нова компанія також промаркує наліпками свої контейнери», – каже заступник міського голови.

Досвіду роботи ТОВ «Макс клін сіті» у сфері послуг із вивезення твердих побутових відходів новоспечена компанія фактично не має. Але його має її керівний склад.

Чому пішов Альтфатер

Ігор Крохмаль каже, що попередня компанія «Альтфатер» ухвалила рішення припинити діяльність з надання цих послуг у Чернівцях, мотивуючи це економічною складовою.

«Ми розуміємо, що законодавець, зокрема ми користуємося відповідними постановами Кабінету Міністрів, у яких вимагається один із критеріїв кваліфікаційних – досвід компанії або працівників компанії. Компанія “Макс клін сіті” подала підтверджувальні документи, що керівний склад, працівники компанії, мають досвід в управлінні аналогічних компаній понад три роки. Якби, наприклад, на конкурс заявилося 5 компаній, і серед них була б та, яка мала безпосередній досвід у роботі з управління відходами, а конкурсна комісія її відхилила б і надала перевагу такій компанії, як “Макс клін сіті” — це було б підставою оскарження рішення конкурсної комісії в суді», — пояснює Ігор Крохмаль.

Щодо інвестиційної програми, яку подала нова компанія, головне — це створення сортувальної лінії.

«Компанія “Макс клін сіті” подала договір щодо придбання сортувальної лінії. Це означає, що товариство має намір запроваджувати роздільний збір відходів і виконувати вимоги закону України про поводження з ТПВ, тобто завозити на полігон уже відсортоване сміття, яке підлягає захороненню», — розповів Ігор Крохмаль.

Чому не Спецкомунтранс

У міській раді ще за каденції попереднього міського голови — Олексія Каспрука — активно просували ідею закупівлі комунального транспорту та збільшення його присутности на ринку перевезень. Водночас що стосується питання послуг із вивезення твердих побутових відходів, то МКП «Чернівціспецкомунтранс» не розвивають та не залучають у конкурсах на лоти з вивезення сміття у великих кількостях. 

Ігор Крохмаль розповідає, що Спецкомунтранс свого часу займався цим видом діяльности — вивезенням твердих побутових відходів, — але чомусь було ухвалено рішення продати всю техніку приватній компанії.

«Ми мали намір брати участь у конкурсі зі Спецкомунтрансом. Але якщо згадати попередні роки, то торік Спецкомунтранс у програмі розвитку свого підприємства мав намір придбати два сміттєвози, аби брати участь не тільки в конкурсі на лот обслуговування пів міста, а й на вивезення відходів за угодами з юридичними особами. Але ми не могли переконати депутатів, що це потрібно. Вони не проголосували за ці ініціативи», – каже Ігор Крохмаль. 

За його словами, нині, коли міська рада оголосила конкурс, комунальне підприємство провело розрахунки, і стало зрозуміло, що не може взяти у ньому участь. Бо, по-перше, надзвичайно складно було знайти техніку для оренди: сміттєвози, контейнери, «човновози». Навіть за умови її оренди вартість послуг перевищувала рентабельність. Тому лише компанія, яка інвестувала власні кошти (як, наприклад, «Макс клін сіті» вклала у статутний фонд 10 мільйонів гривень), змогла придбати цю техніку. Крім того, вони розраховують на договір на 10 років, а отже, мають у цьому економічну складову.

«Міська рада не змогла взяти в оренду таку кількість техніки, а придбати — тим паче. Тому на цей лот компанія з таким обсягом роботи потребує капіталізації дуже великих коштів», – каже заступник мера.

Директор МКП «Чернівціспецкомунтранс» Роман Жулепа розповів Шпальті, що підприємство наразі не має відповідної спецтехніки, аби брати участь у конкурсі на послуги з вивезення твердих побутових відходів.

«Найперше, аби податися на конкурс, треба мати спецтехніку: відповідну кількість контейнерів у власності, «човників» для перевезення великогабаритного контейнера. Крім того, компанія не має жодного сміттєвоза. До мого приходу на підприємство (на посаді з 8 квітня 2021 року — ред.) були розпродані всі сміттєвози», — каже Роман Жулепа.

Він розповів, що торік Спецкомунтранс подав на розгляд сесії міськради рішення про закупівлю у лізинг двох сміттєвозів.

«Нам не погодили на комісії договір на лізинг, отже, ми не змогли придбати відповідну техніку. Підприємство планувало взяти в лізинг техніку за власні кошти. Сміттєвози хотіли придбати для виходу підприємства на дрібні конкурси. Тоді один сміттєвоз МАН орієнтовно 2015 року випуску коштував у лізинг 1 мільйон 800 тисяч гривень», — каже Роман Жулепа.

Що відомо про Макс клін сіті

Згідно з даними сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній «Opendatabot», Макс клін сіті створили 6 червня цього року. Її засновником та бенефіціаром є Віктор Прокопець. Він є власником та бенефіціаром двох компаній: МПП «Джокер» та ТОВ «Октарин». Крім того, в минулому він був директором ПП «Вествуд».

Також відомо, що Джокер та Вествуд, згідно з даними Opendatabot, розташовані за тією ж адресою, що й компанія «Макс клін сіті»: вулиця Шолом-Алейхема, 17.

Зрештою, Віктор Прокопець у Макс клін сіті був ще й директором. Проте лише трохи більше місяця — 13 липня він поступився цією посадою Олегові Мандрику, залишивши за собою статус засновника та бенефіціара.

Олег Мандрик — в минулому успішний спортсмен, чемпіон світу з рукопашного бою. Згідно з Opendatabot, вся його попередня діяльність була пов’язана саме зі спортом.

Якщо якість роботи не влаштує — шукатимуть нових

Ігор Крохмаль запевнив, що міська рада попередила нову компанію, яка лише заходить на ринок вивезення твердих побутових відходів, що якість послуг на рівні, який був під час роботи Альтфатера, місто не влаштовує. Якщо вона не буде вищою, замовник в особі міської ради буде ініціювати розірвання угоди та проводитиме конкурс на пошук іншої компанії, яка працюватиме краще. 

 

Коментарі