Новини

В Україні наркотичні та психотропні ліки відпускатимуть за е-рецептом – МОЗ

Електронні рецепти на наркотичні та психотропні лікарські засоби будуть доступні з листопада.

В Україні ліки, які містять наркотичні чи психотропні речовини, відпускатимуть за електронним рецептом.

Це спростить доступ до таких ліків пацієнтам, які мають відповідні медичні показання, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Електронні рецепти на наркотичні та психотропні лікарські засоби будуть доступні з листопада.

Для медичних закладів буде передбачений перехідний період, за яким лікарі у закладах, які ще не підключені до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), будуть виписувати паперові рецепти.

Натомість в лікарнях в ЕСОЗ медики призначатимуть такі препарати саме за е-рецептом.

Аптеки, де продаватимуть такі ліки, також повинні бути підключені до ЕСОЗ і мати відповідну ліцензію на відпуск наркотичних і психотропних речовин.

Так, із випискою е-рецепта пацієнту надходитиме смс-повідомлення із номером рецепта та унікальним кодом, який потрібно повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів.

«Як і е-рецепт на антибіотики, це є черговим етапом на шляху євроінтеграції України та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків», – каже заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку. Марія Карчевич.

Це буде вже другий етап впровадження е-рецептів на ліки, а наступний крок – їх впровадження на всі рецептурні препарати у 2023 році.

Нагадаємо, з 1 серпня в Україні впровадили електронний рецепт для придбання антибіотиків. Електронний рецепт пацієнт може отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявности декларації із сімейним. Умова — реєстрація в ЕСОЗ.

Коментарі