Новини

Антибіотики за електронним рецептом: хто може виписати та чому не варто скуповуватися завчасно

Електронний рецепт пацієнт зможе отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявности декларації із сімейним. Умова — реєстрація в електронній системі охорони здоров’я.

Фото ілюстративне

З 1 серпня в Україні впроваджують електронний рецепт для придбання антибіотиків. Аптеки повинні відпускати антибіотичні лікарські засоби лише за рецептом від лікаря. 

Шпальта зібрала всю необхідну інформацію, яку треба знати щодо нововведення.

Це пілотний проєкт, тому до кінця року діятимуть паперові й електронні рецепти. А медзаклади та аптеки повинні підготуватися за цей час до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів лише за електронним рецептом.

Заклади, які ще не приєдналися до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), під час перехідного періоду зможуть виписувати паперовий рецепт на відповідному бланку за формою ф-1.

«Електронний рецепт допоможе вирішити проблему самолікування пацієнтів, підробки рецептів та безконтрольного відпуску рецептурних ліків. Адже Україна задекларувала європейський розвиток фармації та впровадження електронних рецептів і контроль за відпуском лікарських засобів з аптечних закладів – це один з елементів контролю!» – про це пише керівниця НСЗУ Наталія Гусак.

Чому важливий перехід на Е-рецепт:

– Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів.Так кожен пацієнт може саІмостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу.

– Дасть можливість ще ефективніше вибудовувати взаємовідносини зі своїм сімейним лікарем.

Як розповіла Шпальті начальниця управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Наталія Калмикова, всі медичні заклади міста працюють в електронній системі, тому ускладнень у роботі не повинно бути. Також мережі аптек мають потрібні електронні програми. 

«Перехід на електронний рецепт може викликати непорозуміння у людей, які безконтрольно або без необхідности п’ють антибактеріальні засоби. Система е-рецепта на антибіотики – це хороший крок, адже такі ліки мають бути виписані тільки за потреби», – каже Наталія Калмикова.

 

Як отримати електронний рецепт на антибіотики:

Звернутися до сімейного лікаря, терапевта чи іншого вузького спеціаліста будь-якої ланки, який випише антибіотик. 

Пацієнт отримає смс-сповіщення з кодом на телефон із ним звертається в аптеку, яка має договір з НСЗУ та може придбати лікарський засіб.

Аптеки теж знають про перехід на контрольований відпуск антибіотиків. 

Як розповіла Шпальті начальниця Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області Інна Фомічева, Служба проінформувала суб’єктів господарювання про зміни в законодавстві.
Керівники мають контролювати відпуск ліків за рецептом.

«На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом в будь-якій аптеці. Для цього достатньо пред’явити інформаційну довідку, яку видасть лікар як підтвердження призначення. Також за рецептом як електронним, так і паперовим», – цитує роз’яснення МОЗ Інна Фомічева.

 

Самолікування антибіотиками шкодить людям

Сімейна лікарка, завідувачка амбулаторії КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Садгора» Олеся Олійник у коментарі Шпальті розповіла, що неконтрольований обіг антибіотиків дуже погано позначається на здоров’ї людей. У практиці лікарів трапляються випадки, коли пацієнти приходять на огляд, попередньо пропивши вже 2-3 антибіотики, які не допомогли. 

Олеся Олійник. Фото doctorua.info

«Лікар буде визначати, чи потрібно пацієнту антибіотик. Адже наші люди звикли до такої практики, що застосовують самостійно антибіотики при перших ознаках застуди. Часто люди не розрізняють вірусні захворювання від бактеріальних і п’ють антибіотик із першого дня захворювання, тим самим збільшуючи опір організму (резистентність). Це означає, що потрібно щоразу призначати сильніші антиботики. Неконтрольоване приймання цих препаратів призводить до  того, що в майбутньому навіть через незначний фурункульоз чи банальну рану люди можуть помирати від інфекції, бо буде дуже висока резистентність до антибіотиків», – каже лікарка.

Олеся Олійник каже, що такі ліки, як антибіотик, повинні приймати тільки за призначенням лікаря і тільки за показаннями. Не можна їх пити, коли захотілося. 

«У жодній країні Європи, наскільки мені відомо, немає доступу до вільного продажу антибіотиків. Крім того, дуже мало безрецептурних препаратів. При цьому в Україні 90% вірусних хвороб, які абсолютно не потребують антибіотикотерапії, лікують антибіотиками вдома. І найстрашніше, що багато батьків неконтрольовано дають антибіотики дітям», – розповідає лікарка.

Вона каже, що сімейні лікарі готові до нововведення. 

«Ми працюємо з системною рецептурних ліків не перший рік. Виписуємо електронні рецепти за програмою “Доступні ліки”. Тому для первинної ланки це не є новиною чи невідомим. У електронному рецепті виписувати будемо тільки активну речовину, а торгову назву препарату’ пацієнт зможе обрати сам. Також лікар залишить паперовий носій, де розпише пацієнту приймання ліків», – каже Олеся Олійник.

Лікарка зауважує, що антибіотик може призначити не тільки сімейний лікар, а й інший вузький фахівець, що лікує. Тому не потрібно створювати черги під кабінетами сімейних лікарів.

 

 

Коментарі