Новини

Очне, дистанційне та змішане: як навчатимуться чернівецькі школярі під час воєнного стану

Багато батьків, попри наявність укриттів, поки не готові відпускати дітей до школи.

У чотирьох чернівецьких школах учні навчатимуться дистанційно, у семи — буде очна форма навчання. Інші заклади навчатимуть за змішаною формою.

Про це під час пресконференції повідомив заступник міського голови Юрій Лесюк.

«На сьогодні 4 заклади освіти вчитимуть дистанційно: ліцей №1, ліцей №21, гімназія №1, школа №38. На очне навчання вийдуть ліцеї № 2, 9, 15, Коровійський ліцей, Військово-спортивний ліцей, середня школа №3 та №31. Решта закладів матимуть змішану форму навчання».

Начальниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук розповіла, що перше, на що звертали увагу, – площа укриття. Для перевірок освітніх закладів до навчального року залучили представників Держспоживслужби, ДСНС та медиків.

Водночас, за словами Ткачук, багато батьків, попри наявність укриттів, поки не готові відпускати дітей до школи.

Ірина Ткачук повідомила, що в навчальних закладах міста наразі проживають 422 переселенці:

«Якщо навчальний заклад готовий працювати в очному та змішаному форматі й має укриття, ми переселяємо внутрішньо переміщених осіб на базу інших закладів, які такої можливости не мають. Нам залишилося зробити переміщення для шести закладів – 5 шкіл і садочка».

Директорка ліцею №13 Любов Яворська каже, що організувати навчання під час воєнного стану для 1 539 учнів – складно. Тому керівництво закладу звернулося до батьків, щоб дізнатися, наскільки вони готові відпустити своїх учнів до школи:

«В опитуванні взяли участь 89% батьків, 42 з яких виявили бажання відпускати дітей на навчання. Для інших батьків безпекове питання настільки високе, що, навіть знаючи, що в нас є пристосоване укриття, вони не готові відпускати дітей і виступають за дистанційне навчання».

Читайте також: «Сподіваємося, це укриття на випадок тривоги, а не бомбардувань»: як готуються до навчання в чернівецьких школах

Укриття ліцею може вмістити 263 дитини, тож адміністрація вирішила пустити початкову школу на очне навчання, а решта учнів зможе долучатися до уроків синхронно (з дому). Учні 9-11 класів зможуть бути в укритті житлового комплексу «Водограй».

За словами директорки школи №3 Галини Фурдиги, 90% батьків хочуть, щоб діти навчалися очно.

«Щодо старшої школи, то тут більшість дітей має навички дистанційного навчання. Тут 30% – за дистанційне навчання», – додає вона.

Ці учні зможуть навчатися онлайн та відвідувати індивідуальні консультації з учителями.

Водночас Юрій Лесюк додав, що кількість хворих на COVID-19 збільшується, і Чернівецька область є лідеркою щодо виявлення нових випадків:

«Післязавтра ми відкриваємо відділення у Центральній міській лікарні. Тому цей фактор теж впливатиме на моделі навчального процесу».

Коментарі