Новини

Університет змінив рішення: переселенці платитимуть за проживання у гуртожитках ЧНУ по-новому

Люди платитимуть за оренду з 1 червня 600 гривень у місяць.

Вимушеним переселенцям, які проживають у гуртожитку Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, скасували оплату за житло за весняні місяці. Люди платитимуть за оренду з 1 червня.

Це підтвердив Шпальті ректор ЧНУ Роман Петришин. За його словами, 13 червня навчальний заклад вирішив встановити оплату з червня. Кошти за попередні місяці університету відшкодують меценати, проте хто саме це буде, ректор не повідомив.

Петришин каже, що людей не попереджали про необхідність оплати за проживання навесні через те, що поселяли поспіхом.

«Було би добре, якби ви могли собі уявити, що коли приїжджає потяг, із нього виходить купа людей із дітьми і речами, вони йдуть у центр, де їх відправляють у гуртожитки — чи то вночі, чи то зранку. Й от ми поселяли людей таким чином».

За словами ректора, університет давно планував встановити оплату за проживання в гуртожитку.

«Є постанова Кабінету Міністрів (ідеться про постанову від 20 березня №332 – ред.), за якою внутрішньо переміщені люди повинні діставати від держави підтримку. Але допомогу не отримують тієї ж секунди, коли отримують статус ВПО. І тому ми чекали, щоб ці виплати відбулися».

На запитання, чому переселенців спершу просили оплатити проживання за квітень і травень, Петришин відповів, що університет очікував, ніби люди зможуть оплатити це коштом державної допомоги.

«Ми зрозуміли, що не всі люди отримали виплати, та і 2 тисячі на місяць — це недостатньо. Тому ми змінили рішення», — сказав ректор.

Так, відтепер мешканці гуртожитку платитимуть 600 гривень із людини в місяць або 20 гривень у день. Діти до 7 років проживають безкоштовно.

Представники Чернівецької обласної військової адміністрації у коментарі Шпальті зазначили, що якщо людина не має можливости платити — в області є достатньо комунальних установ, де можуть поселити безоплатно. Наразі 84 тисячі вимушених переселенців живуть на Буковині на таких умовах.

Нагадаємо, що 13 червня від мешканців гуртожитку ЧНУ почали вимагати оплату за проживання з початку поселення. Люди, які мешкають у прихистку з квітня, кажуть, що їх про це не попереджали під час поселення.

Коментарі