Інтерв'ю

Не буде безпритульних чи зниклих: український стартапер створює безкоштовні QR-паспорти для тварин

Про дрогобицький стартап, якому вдалося вийти на американський ринок, зручну ідентифікацію та повернення загублених тварин до власників.

Віктор Копач – засновник проєкту «Animal ID». Це мобільна платформа, що допомагає ідентифікувати та зареєструвати якомога більше тварин. Його команда починала свій шлях із Дрогобича, а потім платформа стала популярною і на американському ринку. Впродовж 11 років до проєкту залучили понад мільйон доларів інвестицій. Зараз стартап допомагає українцям не губити тварин під час евакуації.

Від маленької громадської організації в Дрогобичі до виробництва в Америці

2011 року до Віктора звернувся по допомогу його друг. Він приїхав із цілим бусом собак із перебитими хребтами та без лапок. Тварин в Україні очікувала евтаназія. Віктор допоміг із перевезенням до Німеччини, де їх чекали нові сім’ї:

«Після того, як перевезли тварин, ми сіли «побрейнштормити». Адже розуміли, що цим не змінили ситуацію в Україні. Більшість країн, які не мають безпритульних тварин, починали з ідентифікації та реєстрації».

Команда Animal ID

«Наша команда почала з реєстрації мікрочипів, які колють під шкіру, а потім зчитують за допомогою спеціального сканера», — каже засновник стартапу.

За словами Віктора, переслідували дві цілі: по-перше, щоб тварини не губилися, а якщо загубляться, щоб їх можна було легко знайти. І, по-друге, аби їх не виганяли на вулицю:

«Потім ми зрозуміли, що є більш зрозумілий для власників підхід – жетони, які вішали на тварин уже понад сто років. Я маю львівський жетон 1937 року. Тобто, вже тоді починали ідентифікувати тварин, але радянська влада не дала це розвинути. Ми задумалися, як модернізувати виріб, щоб його можна було масштабувати. Тож 2014-го ми з командою проєкту Animal ID розробили QR-паспорт».

Перші львівські жетони від 1928 по 1937 рік. Уже тоді зареєстрували понад 11 832 тварини.

Того ж 2014-го Віктор поїхав у складі групи стартапів до США. Там він дізнався, як працює Кремнієва долина. Тоді чоловік усвідомив, що можна допомогти більшій кількості тварин та розвивати комерційну діяльність.

«У нас є клієнти у понад 193 країнах світу, але основний фокус – Америка. Там ми проживали й займалися платформою. Жетони продаємо по 20 доларів», – каже Віктор.

Більшість жетонів та мікрочипів виробляють у Дрогобичі, а також у США.

Можна обирати різний дизайн жетонів.

За словами Віктора, до проєкту залучили понад мільйон доларів лише інвестиціями. Платформа має два джерела доходу: з продажу жетонів на Амазоні та підписки в мобільному застосунку.

Як отримати безкоштовний QR-паспорт?

«Передусім потрібно завантажити застосунок «Animal ID», піти в найближчі АТБ, OKKO чи MasterZoo та показати зареєстровану тварину в застосунку. Там безкоштовно дадуть QR-паспорт», – розповідає засновник проєкту.

Скриншот із povidok.com

Оскільки соціальний проєкт для України ще в процесі поширення, заклади, які видають жетони, можна знайти тут. Віктор каже, що на пункти вже передали понад 85 тисяч жетонів. Їх дуже швидко розбирають.

«Ми зробили так, що власник, який реєструє тварину, зчитує QR-код із жетона та додає його до профілю тварини. Якщо ж вона загубиться, і хтось зчитає код, то власнику надійде сповіщення про геолокацію. А той, хто зчитав, отримає всю інформацію про тварину. На нашу думку, це легко і зручно, бо жетончик є помітним. Дбайливий господар, який старається убезпечити тварину, зробить і чипування, і QR-паспорт чи інший помітний ідентифікатор», – зазначає Віктор.

«Надали майже 500 тонн корму в гарячі точки»

За словами Віктора, в Україні його команда має чимало соціальних проєктів.

«На четвертий день повномасштабного вторгнення я взяв квиток до України. Тут у нас були дві цілі: зберегти та підтримати команду, а також – допомагати власникам тварин. Один із проєктів, який ми створили тут, – povidok.com».

Сайт розробили під час повномасштабної війни, щоб ідентифікувати кожну тварину. Там працюють лише ВПО: сім людей із Маріуполя та Сєвєродонецька. За словами Віктора, завдяки ідентифікації не буде безпритульних чи вкрадених тварин.

Серед великих проєктів команди – система адопції, де зареєстровано 300 притулків та громадських організацій. Також разом із 17 українськими організаціями вони створили upaw.org, у межах якого вже надали майже 500 тонн корму в гарячі точки. Всього в Animal ID зареєстровано майже пів мільйона тварин: найбільше собак, близько 30% – котів, а також хом’яки, єноти, змії та навіть слони.

Україна серед лідерів за контрабандою тварин

«Також є дуже велика проблема — контрабанда тварин. Цього багато хто не знає, але Україна займає одне з перших місць їхнього постачання по всьому світу, тварини живуть у дуже поганих умовах. Якщо буде контроль, то світ стане набагато кращим», – вважає Віктор.

Чоловік заснував одну з найбільших систем підрахунку безпритульних тварин в Україні. Наприклад, у Чернівцях команда підраховувала їх уже тричі. Станом на 2021-й у Чернівцях зафіксували 1 727 безпритульних тварин:

«Це відбувається так: волонтери ходять по місту і фотографують безпритульних тварин у спеціальному застосунку. Потім це допомагає стерилізації та адопції».

Нещодавно завдяки QR-паспорту повернули мейн-куна з Бучі, якого викрали російські окупанти. Кіт Макс проїхав понад 300 кілометрів від дому та під Гомелем прибився до місцевих. Вони повернули тварину власникам завдяки контактам у котячому кулончику. Його історію Шпальта писала тут.

Також із Бучі повернули акіту, власники якого були за кордоном. Тварина була чипована ще маленькою, а також мала QR-код. Волонтери швидко зісканували його та відправили тварину господарям.

«Таких повернень є тисячі. Сама система розроблена так, що той, хто знаходить тварину, одразу зв’язується з власником. Таким чином тварина не зазнає стресу та не потрапить у притулок», – ділиться Віктор.

Засновник платформи каже, що до роботи команди вже долучаються меценати, які покривають собівартість деяких проєктів. За його словами, у непростий для України час усі бізнеси повинні об’єднатися і зробити країну кращою для життя, бо для цього є всі можливості.

Коментарі