Новини, Репортаж

У Чернівцях презентували книгу Олександра Бойченка «Гра на вибування». Фото

Усі кошти з придбаних книг відправлять на потреби Збройних сил.

12 травня у Чернівцях презентували збірку фейлетонів Олександра Бойченка «Гра на вибування». Захід відбувався у Літературному целанівському центрі. Авдиторія письменника заповнила залу.

Модерувала зустріч журналістка, викладачка та книжкова оглядачка Лілія Шутяк. Вона повідомила, що всі кошти з придбаних книг відправлять на потреби Збройних сил України.

Збірка побачила світ у Видавництві 21. Олександр Бойченко написав «Гру на вибування» ще до повномасштабного вторгнення:

«Тут ви побачите багато текстів про майбутню війну і про те, чого чекати від росії… Я міг би серйозно сказати, що це книжка про старість і смерть. Вона не так песимістична, як органічна в певному віці й певному стані світу, який, як я відчував, закінчується», — розповідає автор.

Назву збірки — «Гра на вибування» — можна розглядати як метафору сьогодення: від суспільно-політичної та культурної ситуації в Україні — до подій у житті автора. У книзі є ліричні замальовки та подорожні нотатки. Водночас автор викинув із тексту гострі фейлетони, однак не відмовляється від критики влади.

На обкладинці видання зображений човен Харона. Як розповідає Олександр Бойченко, цей човен — уособлення кінцевої мети нашого існування. Друге значення обкладинки — в колористиці. Автор попросив ілюстраторку Анну Стьопіну «намалювати музику» з фільму «Мрець» режисера Джима Джармуша. Письменника надихнув епізод, де Вільям Блейк, якого грає Джонні Депп, відпливає човном в останню путь.

Читайте такожОлександр Бойченко про гріхи інтелектуалів і декілька правд війни та літератури

«Ця книжка про те, що ми є, буваємо і вибуваємо», — каже письменник. Тут закладений і спортивний зміст: збірку навіть планували видати під назвою «плей-оф».

Під час презентації автор зачитував уривки творів та іронізував, а наприкінці відбулася автограф-сесія.

Одна з відвідувачок презентації — фахівчиня з комунікацій Надія Карбунар — каже, що, коли вона була студенткою, Олександр Бойченко викладав в університеті:

«Бойченко дуже іронічний і тонко вловлює вібрації часу. Коли ти слухаєш його, то однозначно можеш зробити переоцінку в голові, а з очей спадає пелена. І думаєш: «О, точно, я теж про це думала». У нього хороші аналогії, які мені відгукуються. Переважно читаю колонки Бойченка на Збручі. Це його жанр — короткий і влучний».

Оксана Кравцова, що працює менеджеркою в Гончаренко центрі, прийшла на презентацію з подругою. Каже, що вони давно стежать за творчістю письменника:

«Як на мене, він один із найкращих публіцистів та есеїстів в Україні. Подобається і його гумор: можна посміятися, задуматися чи навіть поплакати. Коли я писала відгуки на книги Бойченка, то він був для мене прикладом. Тому старалася писати так, щоб мені було цікаво читати свій текст, як і його».

За словами дівчини, письменник часто модерує презентації книг, тому люди інколи хочуть відвідати захід не так через творчість окремого автора, а щоб послухати Бойченка.

Довідка

Олександр Бойченко – літературний критик, редактор, есеїст та перекладач із Чернівців. Один із засновників Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz.

У видавництві повідомляють, що автор писав книгу впродовж 2019-2021 років. Більшість текстів збірки публікували на сайті «Збруч», частину – в журналі «Країна».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі