Новини

У росії вже розробили план нападу на Молдову — The Times

російські спецслужби можуть висадити десант у Тирасполі та влаштувати заколоти й протести в Кишиневі.

Фото: 24tv

Джерела британського видання «The Times» в українській розвідці заявляють, що росія розробила чіткі плани вторгнення в Молдову.

Про це повідомляє The Times із посиланням на джерела в українському військовому керівництві, передає УП.

«Ми вважаємо, що кремль уже ухвалив рішення щодо нападу на Молдову. 

До чого призведуть події там – буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми з військової точки зору станемо більш вразливими – це буде загроза цілісности України», — кажуть українські військові.

Джерела також заявляють, що росія може визнати незалежність Придністров’я. Це буде пряма загроза і порушення територіальної цілісности Молдови.

«Це буде повторення “донбаського сценарію”. Далі вони постачатимуть велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати його до складу Росії», — ідеться в повідомленні.

Співрозмовники видання кажуть, що російські спецслужби хочуть посилити безлад і заколоти в країні. Наразі в Молдові вже існує незадоволення серед людей через зростання цін.

Джерела припускають, що росіяни можуть висадити десант у Тирасполі. Але для цього потрібно буде пройти українську протиповітряну оборону.

Водночас у The Times зазначають, що такі прогнози українських військових не відповідають висновкам західних розвідок. Вони кажуть, що росіяни не мають сил на прорив ППО на Одещині.

Напасти можуть ближче до Дня перемоги 9 травня. Тоді російський президент владімір путін може нібито оголосити про визнання росією незалежности Придністров’я. Крім того, російські спецслужби можуть висадити десант у Тирасполі та влаштувати заколоти й протести в Кишиневі.

Що відомо?

Раніше ми писали, що керівництво росії озвучило нові завдання на «другу фазу» війни проти України. Війська рф хочуть захопити весь Донбас та південь України аж до Придністров’я.

Потім у ПМР заявили про вибухи біля будівлі «міністерства держбезпеки» (МДБ) у Тирасполі. Наступного дня підірвали вежу телетранслятора в селищі Маяку Григоріопольського району, на якій ретранслювали російське радіо.

Після цього в Придністров’ї встановили червоний рівень терористичної загрози та скасували парад на 9 травня.

Президентка Молдови Мая Санду скликала засідання Вищої ради безпеки щодо вибухів у невизнаному Придністров’ї.

Генштаб України пише, що російські війська та силові структури у Придністров’ї привели в повну бойову готовність. А глава невизнаної ПМР  Вадим Красносільський заявив, що, за попередніми даними, «сліди терористичних атак ведуть в Україну».

Невизнана Придністровська Молдавська Республіка посилює свою армію. Там оголосили призов чоловіків до 55 років на «спеціальні збори». Їм обіцяють гроші, речове забезпечення, проживання та харчування.

На території ПМР уже надрукували великий наклад газети «Придністров’я», датований 2 травня. У ньому жителі нібито звертаються до президента рф владіміра путіна.

За даними української розвідки, у тексті звернення просять «залучити збройні сили ПМР у діях армії рф». Для цього на території самої росії відкривають «мобілізаційні пункти» для набору добровольців воювати в армії Придністров’я.

Коментарі