Новини

Дистанційка, черги на кордоні та без газети зі зверненням до путіна: чим живе самопроголошене Придністров’я після вибухів

Також у республіці всі школи перевели на дистанційне навчання до кінця навчального року.


У невизнаному Придністров’ї після вибухів 26 квітня запровадили червоний рівень терористичної небезпеки. Зокрема на виїздах із міста Тирасполя встановили блокпости, скасували парад на 9 травня, а школи перевели на дистанційне навчання. Про це Шпальті розповіла мешканка столиці невизнаної республіки Олена.

За її словами, станом на 2 травня ситуація у місті спокійна, республіка живе звичним життям.

«Після цих терористичних актів усі школи перевели на дистанційне навчання до кінця року. До речі, до цього була інформація про фейкові замінування шкіл, тому заради безпеки діти навчаються онлайн. Також скасували парад 9 травня, аби не було скупчення людей», – каже вона.

У Придністров’ї заборонили політ дронів та використання феєрверків, піротехніки. Водночас місто живе звичним життям. 

«Учителі ходять до школи, люди — на роботу, все працює. На митниці в напрямку Молдови утворилися черги. Кажуть, це через те, що прискіпливіше перевіряють документи, а охочих виїхати на свята більше. Також багато місцевих працює у Кишиневі, а ще їздять туди за продуктами, а студенти — на навчання», — розповідає мешканка Тирасполя.

Також вона розповіла, що сьогодні увечері, 2 травня, у групах у вайбері місцеві виставили фотографії величезної черги з митниці на Каушани, з Молдови назад у Придністров’я.

На блокпостах, які встановили на виїзді з міста, перевіряють машини, але затримок нема.

Фото з соціальних мереж придністровців

Щодо роботи магазинів та продуктів, то з цим у місті проблем немає.

«Магазини працюють у звичному режимі, є все, але ціни теж підвищили. У наших магазинах є продукти також українського виробництва, наприклад, олія, але сіль завозять уже турецьку», – каже Олена.

Проблем із пальним у республіці наразі немає, але ціни на бензин та дизель теж зросли.

Щодо спеціального накладу газети «Придністров’я», датованого 2 травня 2022 року, в якому йдеться про масові теракти, за словами пані Олени, жодні спецвипуски газети у Тирасполі не виходили. Крім того, її знайома, яка працює в одній із філій цієї газети, розповіла, що у редакціях не верстали цього випуску.

У місцевих новинах влада ПМР пояснює збільшення військ у республіці плановими зборами, які проводять чотири рази на рік.

Нагадаємо, 26 квітня на території самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки заявили про вибухи. Були зруйновані дві вежі, які транслювали російську пропаганду. Також були атаки на аеродром поблизу Тирасполя. 

Фото з сайту Новини Придністров’я

Коментарі