Новини

Із серпня у Чернівцях окремо збиратимуть органічне та інше побутове сміття

У місті встановлять 30 майданчиків зі спеціальними контейнерами. При цьому тарифи для мешканців не збільшаться а, можливо, навіть зменшаться.

У Чернівцях із 1 серпня почнуть роздільний збір побутових відходів.

Збиратимуть сміття за державною системою «Два контейнери». Про це Шпальті розповів заступник міського голови Ігор Крохмаль.

«Це методика, затверджена Кабміном. Ми починаємо з першого етапу, коли сортуватимуть два види побутових відходів: органіка та решта побутових відходів, тобто вторсировина. Це досить довготривалий процес. І законодавець нам чітко дав вказівку: захоронення твердих несортованих побутових відходів забороняється», ­— пояснює Крохмаль.

Також він зазначив, що у Чернівцях з’являться контейнерні майданчики, де будуть розташовані місткості для сортування відходів. Таких майданчиків у місті буде приблизно 30. Точна кількість та адреси стануть відомими ближче до 1 серпня.

«Буде встановлено два типи контейнерів. Спершу це буде не по всьому місту, а на спеціальних майданчиках для збору. Вже є напрацьована карта, це більше 30 локацій, та вони будуть охоплювати всі райони міста», — пояснив посадовець.

Відповідно до постанови Кабміну, ця процедура не передбачає зміни тарифу для громадян. Крохмаль пояснює, що компанія-надавачка послуг, яка виграла конкурс, зобов’язана відтепер запровадити цей роздільний збір відходів.

«Тариф для громадян точно не збільшиться, а, можливо, навіть стане меншим. Вторсировину будуть реалізувати, у нас уже є такий досвід. А це – додаткові кошти для підприємства, які можна використати на покриття певних послуг. До того ж, тепер буде менше витрат на захоронення сміття, і тариф може зменшитися».

Нагадаємо, Чернівці заробили перші 118 тисяч гривень від переробки сміття у Чорнівці.

Коментарі