Репортаж

Хімічне шоу та рештки мамонтів: у Чернівцях влаштували науковий пікнік для дітей-переселенців

Головна ідея заходу — залучити дітей-переселенців до інтерактивних розваг та розповісти про спеціальності Чернівецького національного університету.

На спортивному майданчику навпроти Діагностичного центру — науковий пікнік. Чимало людей як із Чернівців, так і вимушених переселенців із гуртожитків студмістечка прийшли зі своїми дітьми. Шпальта дізналася, що тут показували.

Всі факультети ЧНУ мають свої стенди. Зокрема тут представили велику кількість дослідницьких локацій від генетиків, біологів, хіміків тощо. Для розрядки відвідувачів працювала локація від катедр музики та реабілітології.

«Діти могли спробувати себе в ролі архітектора чи репортера. Для тих, хто втомився, у нас є прилавки із солодощами. Крім того, з представниками кафедри фізичного виховання можна пограти у баскетбол, волейбол чи розважитися», — розповідає в.о. голови Ради молодих учених у ЧНУ Іра Горохолінська.

За її словами, є локації як для дітей із 6, так і з 16 років — можна просто побавитися, а можна написати й мотиваційного листа.

«Коли виникла ця ідея, ми дуже хвилювалися. Обставини змусили готувати цей захід у стислі терміни. Ми думали, що все відбудеться доволі локально. Але всі фактори, зокрема погода, посприяли тому, щоб зібралася гарна та вдячна авдиторія».

Столик із хімічними розчинами та колбами забрав увагу багатьох людей.

«Ми будемо показувати хімічне шоу декілька разів. Люди можуть як подивитися, що ми робимо, так і самі чогось навчитися», — каже заступник директора Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ Юрій Халавка.

За словами науковця, до локації підходить багато дітей молодшого шкільного віку та навіть дорослі.

Професори катедри фізико-технічних наук намагаються зацікавити дітей дослідами з елементарної фізики — електромагнетизму.

«Наша ціль — викликати інтерес у дітей, адже майбутнє за фізикою, хімією та біологією. Потрібно розбудовувати країну та розвивати промисловість, а в основі цього лежать професії технічного напрямку», — ділиться завідувачка лабораторії Марія Годованюк.

Справа Марія Годованюк.

Поруч студенти зацікавлюють перехожих відновлювальними джерелами енергії — показують вітряки, сонячні батареї та оптику. А асистенти катедри радіотехніки та інформаційної безпеки — зразки вимірювальної техніки, рації та розробки студентів ЧНУ.

Географи представили колекцію геологічного й природничого музеїв та частину навчальної колекції, яку використовують для студентів.

«У нас є палеогеографічна лабораторія, де ми досліджуємо викопну фауну до мільйонів років тому. Тут представлені рештки мамонтів, шерстистих коней, печерних ведмедів. Це все, чим займаються наші студенти та аспіранти. Крім того, у нас є частинка нашої метеостанції та серія книг, що присвячена різним планетам. Хочемо, щоб у молоді не зникав інтерес до відкриття та експерименту, попри складні умови», — ділиться Дарія Холявчук, заступниця декана географічного факультету.

На одній із локацій помічаємо дівчинку, що уважно дивиться в мікроскоп. Це Маша, яка переїхала з Дніпра в Чернівці.

«Я дивилася лапку, кров та спинний мозок мухи. Мені цікаво все, що показують на майданчику», — каже дівчинка.

Олена зі своєю донькою Софією приїхали з Харкова. Як і чимало вимушених переселенців, жінка прийшла, щоб відволіктися від новин та зайняти дитину чимось корисним:

«Ми лишень прийшли. Подобається, що дитина може трошки відволіктися від усіх подій та поспілкуватися з іншими однолітками. Моя донька дуже любить працювати руками — малювати та займатися квілінгом», — розповідає жінка.

У центрі Софія.

Подія відбулася за ініціативи Ради молодих вчених ЧНУ ім. Ю. Федьковича разом із товариством студентів та наукових аспірантів. Головна ідея заходу — залучити дітей-переселенців до інтерактивних розваг та розповісти про спеціальності Чернівецького національного університету.

Фото Ігоря Константинюка.

Коментарі