Офтоп

путін робить ті самі помилки, які прирекли Гітлера у Другій світовій — CNN

На думку військових істориків, путін дотримується жахливого підручника Гітлера щонайменше у трьох сферах.

плакат з путіним на марші підтримки України у Празі

Оригінальний матеріал СNN

Виправдовуючи своє вторгнення в Україну, президент росії владімір путін часто згадує перемогу Радянського Союзу над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні.

Однак він робить ті ж помилки, які прирекли на поразку вторгнення Німеччини у Радянський Союз. Він використовує «гітлерівські прийоми та тактику», щоб виправдати свою жорстокість. Такі думки висловлюють військові історики та вчені.

З початком другого місяця війни відкривається дика іронія, яка підкріплює вторгнення путіна в Україну: російський лідер, який заявляє про свою обізнаність в історії, плутається у фактах, тому що не приділив достатньої уваги урокам «Великої Вітчизняної війни», на які він посилається.

«Упродовж місяця я намагався зрозуміти: яким би жорстоким не був путін, ніколи не можна заявляти, що його дії нелогічні. Але всі його дії нелогічні. І це лякає найбільше. Це ненормально навіть стосовно того, що він робив у минулому. Його дії не мають сенсу на багатьох рівнях і не лише щодо Другої світової війни», — наголошує Пітер Т. Десімоне, доцент історії росії та Східної Європи в Університеті Ютіка в Нью-Йорку.

Звичайно, між нинішньої війною в Україні та зіткненням між Німеччиною та Радянським Союзом є суттєві відмінності.

Нацистська військова машина була грізною, спритною та добре натренованою. Вермахт убив та поранив 150 000 солдатів Червоної армії впродовж першого тижня свого вторгнення в червні 1941 року. Вони захопили величезні ділянки території та взяли в полон 700 000 військових.

Жовтень, 1942. Радянські солдати у битві за Сталінград. CNN

Але між Йосипом Сталіним, радянським диктатором, і Президентом України Володимиром Зеленським не можна провести моральну паралель. Сталін був соціопатом (одного разу він убив у клітці домашнього папугу, тому що його дратувало його цвірінькання), який морив голодом мільйони українців і регулярно вбивав політичних конкурентів. Зеленський – лідер, якого обрали демократичним шляхом, який згуртував українців і надихнув світ своїми проявами мужности та красномовним захистом демократії.

Але розгляньте уважніше боротьбу путіна в Україні, і ви зможете побачити іронічні паралелі. На думку військових істориків, він дотримується жахливого підручника Гітлера щонайменше у трьох сферах.

путін забув про основне правило ведення війни

Танк завжди лякав ворожі війська. Коли під час Першої світової війни британці представили танки, солдати тікали з поля бою від страху.

Проте Україна, згідно з одним з недавніх заголовків преси, стала «кладовищем російських танків». Щоб знищити ці колони, українські військові використовують усе – від безпілотників до джавелінів.

Знищений російський танк. Фото Анатолія Степанова

Але російські танки також були заблоковані з іншої дивовижної причини – нестачу палива, що є частиною масштабнішої проблеми. Розхвалена російська армія застрягла в Україні не лише через запеклий опір, але й із прозаїчної причини – логістики.

путіну не вдалося нагодувати та оснастити свою армію. У пресі з’являлися повідомлення про те, що російські військові грабували банки та супермаркети, у їхніх танках закінчувалося паливо, а солдати використовували ненадійні канали зв’язку – наприклад, смартфони – що посприяло загибелі щонайменше сімох російських генералів.

«Докази свідчать про те, що путін сподівався здобути швидку перемогу, розгорнувши підрозділи спецпризначення та десантників. Отже, коли їм довелося вести більш традиційну війну, у яку залучена більшість російської армії вздовж українського кордону, вони не були готові до певної логістики. Погане її планування відіграло вирішальну роль у поразці нацистської Німеччини на Східному фронті, де Гітлер очікував здобути швидку перемогу», – стверджує Ян Она Джонсон, професор військової історії в Університеті Нотр-Дам.

Німецька армія не змогла налагодити ланцюг постачання на далекі відстані та суворій місцевості Радянського Союзу. У німецьких танках закінчилося паливо. Коли настала російська війна, на німців чекали фатальні наслідки.

Багато німецьких солдатів не отримали зимовий одяг. Нацисти були змушені воювати за низької температури на вулиці, будучи одягненими у літню форму, а деякі захищалися від холоду соломою та газетами.

«Приблизно 250 000 німецьких солдатів зрештою отримали обмороження або померли від холоду тієї зими через проблеми із забезпеченням», — розповідає Джонсон.

Найважче німецькій армії було під час битви за Сталінград. Солдати були змушені їсти коней, собак та щурів, щоб пережити зиму.

Українські солдати у Лук’янівці поблизу Києва

Нинішні масштаби бойових дій в Україні не можна порівнювати з тими, які відбувалися на Східному фронті, але разом їх можна описати військовою сентенцією про Другу світову війну, яку приписують американському генералу Омару Бредлі: «Аматори розмірковують про стратегію. Професіонали обговорюють логістику».

Він відштовхнув потенційних союзників

Війна сповнена жахливими образами, але одна з фотографій вражає найбільше. На ній вагітну українку у розірваному одязі несуть на ношах. Жінка притомна; рукою вона наче захищає своє лоно, вимазане кров’ю. Жінка та її дитина пізніше померли від отриманих травм. За словами української влади, ця вагітна перебувала у пологовому будинку у місті Маріуполі, коли його обстріляла російська артилерія.

Фото Євгенія Малолєтки. AP

Це фото є підтвердженням слів деяких коментаторів, які характеризують стандартний підхід путіна до війни як хаотичне вбивство мирних жителів для того, щоб зламати волю українського народу.

Російську армію звинувачують у бомбардуванні лікарень, торговельних центрів, багатоквартирних будинків і театру, біля якого був напис «діти». росію також звинувачують у спробі заморити українське місто голодом шляхом блокування гуманітарної допомоги. Але жорстокість росіян викликає в українців протилежний ефект, пише Марія Варенікова зі Львова, у статті для New York Times.

«Наразі в українському суспільстві переважає одна емоція, і це ненависть. Глибока зневага до президента путіна, його військових та його уряду», – наголошує Варенікова.

Жорстокість може мати зворотний ефект під час війни.

путін має потенційних союзників в Україні. росія та Україна – два слов’янські народи, яких пов’язують релігійні та культурні зв’язки. Багато українців мають родичів у росії та розмовляють російською мовою. Й історично у східній частині України люди підтримували росію.

Але жорстокість путіна щодо мирного населення об’єднує українців так, як ніколи раніше. Один із коментаторів назвав ненависть «прихованим скарбом» на війні, адже вона може підтримувати опір упродовж поколінь. Жорстокість Гітлера щодо мирних жителів Радянського Союзу також відіграла вирішальний фактор у його поразці.

Гітлер мав багато потенційних союзників у Радянському Союзі. Багато громадян зневажали і боялися Сталіна, який регулярно вбивав політичних опонентів, страчував військове керівництво та переслідував громадян. Він убив приблизно 4 мільйони українців, заморивши їх голодом під час періоду, відомого як Голодомор.

Ось чому деякі жителі Радянського Союзу спочатку вітали Гітлера як визволителя, а деяким німецьким військовим дарували подарунки на Різдво.

Але жорстоке ставлення Гітлера до мирного населення швидко посилило опір. Німецькі війська грабували і морили голодом російські міста, щоб підкорити їх. Вони забирали радянських євреїв та інших меншин, розстрілювали їх або душили газом у пересувних фургонах. Нацистська пропаганда розповідала німцям, що жителі Радянського Союзу – це нижчі за класом «монголізовані» слов’яни, які заслуговують на смерть та поневолення.

«Нацисти не були окупаційною силою. З самого початку вони були силою знищення», — стверджує Десімоне.

За словами Джонсона, Сталіна ненавиділи настільки, що у лавах німецької армії служило близько мільйона російських військових. Жорстокість Гітлера позбавила його шансів отримати прихильність населення Радянського Союзу та послабити радянський опір.

Він використовує мову Гітлера, щоб виправдати війну

Минулого літа путін опублікував велике есе «Про історичну єдність росіян та українців», у якому стверджував, що дві країни штучно поділили і що «справжній суверенітет України можливий лише у партнерстві з росією».

Мова путіна налякала деяких істориків. Вони заявляли, що він повторює риторику Гітлера з книги «Mein Kampf», автобіографії та політичного маніфесту диктатора. У ній представлена спотворена історія про втрачену велич Німеччини, глобальні змови, які підривають могутність країни, та виправдання щодо завоювання інших груп людей.

«Як і фюрер, президент росії оплакує трагедію, яка спіткала його батьківщину, колишню імперію, і він теж хоче повернути минуле», – написав Аві Гарфінкель, репортер ізраїльської газети «Haaretz», у статті під назвою «Як порядок денний путіна в Україні відроджує Mein Kampf Гітлера».

Деякі критики путіна стверджують, що він використовує нацистську мову та методи пропаганди, щоб виправдати вторгнення в Україну. Вони порівняли букву Z на російських танках із символом, який нацисти використовували у концтаборах. Інші порівнювали нещодавній масовий мітинг, який путін проводив на стадіоні у москві, зі сценами промови Гітлера в сумнозвісному нацистському пропагандистському фільмі під назвою «Тріумф волі».

Одна з найсильніших реакцій на риторику путіна пов’язана з його заявами про те, що російська армія прагне «денацифікувати» Україну та захистити людей, які «страждали від знущань у рамках геноциду київського режиму».

Тімоті Снайдер, провідний спеціаліст з історії Центральної Європи та Голокосту, каже, що твердження путіна про «денацифікацію» є «гротескним». Адже він намагається виправдати вторгнення в демократичну країну на чолі з єврейським президентом, який втратив родичів під час Голокосту, стверджуючи, що прийшов воювати з нацистами.

Снайдер називає виправдання путіна різновидом великої брехні Гітлера – нацистської пропагандистської техніки, яка покладається на те, що політичний лідер буде повторювати колосальну неправду, а люди зрештою в неї повірять.

«Гітлер давав пораду спеціалістам у сфері зв’язків із громадськістю: говорити таку велику неправду, щоб люди не вірили, що ви коли-небудь спробуєте обдурити їх у таких масштабах», — написав Снайдер у есе під назвою «путінські прийоми та тактики в Україні, запозичені у Гітлера».

Однак застосування путіним Великої брехні може мати негативні наслідки в Україні. У країні, де багато предків громадян загинули під час Голокосту, посилання на цю історичну трагедію може лише посилити рішучість українців стати на захист своєї Батьківщини.

Можливо, тому деякі українці вже не називають путіна президентом росії. Його називають «Новим Гітлером».

Що може стати найбільшою іронією

Ми знаємо, чим закінчилося вторгнення Гітлера. Радянський Союз зрештою знищив нацистську військову машину. Гітлер покінчив життя самогубством, коли російські війська наблизилися до його бункера у 1945 році. Під час Другої світової війни загинуло приблизно 26 мільйонів радянських військ. Серед них був дворічний брат путіна Віктор, який помер, коли німецька армія взяла в облогу російське місто, блокуючи доставку їжі та води.

Ми не знаємо, чим закінчиться війна в Україні. путін усе ще може здобути перемогу. Дехто каже, що він міг би розколоти націю та захопити багаті на енергетичні ресурси східні регіони країни та посилити свою владу на узбережжях країни.

Якщо Україна збереже свою незалежність і свої території, це може призвести до найбільшої іронії.

Перемога України буде зображуватися як чергова Велика Вітчизняна війна. Українці шануватимуть свою перемогу. А путіна більше не будуть називати кмітливим і сміливим лідером, який відновив велич росії, маніпулюючи шаховими фігурами на світовій арені.

Його вважатимуть дурнем, гордість та жорстокість якого змусили його допустити помилки диктатора, якого він зневажав.

Коментарі