Офтоп

Чому Україна повинна виграти — The Economist

Захід усвідомлює, що НАТО не буде воювати проти російських військ, щоб війна не вийшла з-під контролю та не мала катастрофічних результатів. Однак, така стримана позиція може нав’язати Зеленському нестабільний та тимчасовий мир. І це лише дасть путіну час підготувати наступний акт агресії.

Фото: Ron Haviv

Оригінальний матеріал The Economist.

Коли владімір путін віддав наказ про введення військ до України, не лише він, а й багато західних аналітиків вважали, що Київ протримається максимум 72 години. Однак доблесть та винахідливість українського народу нівелювали ці припущення. Скоро розпочнеться шостий тиждень війни, і про перемогу зараз більше думає Україна, а не росія.

В інтерв’ю виданню «The Economist» 25 березня президент України Володимир Зеленський пояснив, що сила народу живить український опір, і саме тому українці успішно обороняються.

«Ми віримо в перемогу. Це наш дім, наша земля, наша незалежність. Це лише питання часу», — заявив Зеленський. 

Розвиток подій на полі бою підтверджує слова президента. російські війська припинили наступ через декілька тижнів після початку війни, а українці пішли у контрнаступ. 29 березня росія заявила, що зменшить свою активність на північному напрямку. Відведення військ рф цілком може бути тактичним ходом, але наразі росіяни визнали, що не можуть захопити Київ.

Водночас велика частина української території досі під контролем росії, зокрема землі на південному узбережжі, які, згідно з заявами російських військових, були їхньою основною ціллю. Велика частина української армії на Донбасі може бути оточена. Тож нікому не можна недооцінювати військових рф. Навіть якщо сили росії виснажені та деморалізовані, вони завжди можуть окопатися. Україна ж повинна зберегти свої сили на Донбасі та використати їх, аби не дати росії безпечно утримувати захоплені території.

За словами Зеленського, Захід повинен допомогти Україні, запровадивши суворіші санкції, та надати більше озброєння, зокрема літаки та танки. Санкції виснажують можливості росії для продовження війни, а озброєння допоможе Україні повернути тимчасово окуповані території. Проте країни НАТО відмовляються надати Зеленському те, що він хоче. На їхню думку, таке рішення виглядає як провал стратегічного бачення як для Заходу, так і для України.

Вирішальна перемога України могла б стримати ще одне вторгнення росії. Що переконливіше Україна боротиметься з російською армією, то більше вона зможе протистояти компромісам, до яких її схилятимуть заради миру. Крім того, перемога — найкраща основа для запуску демократичної держави, на яку не будуть впливати олігархи чи росія.

Вигода для Заходу також була б значною. Україна могла б не лише активувати демократію, але й посилити безпеку у Європі. Адже за 300 років існування своєї імперії росія неодноразово воювала у Європі. У Польщі та Фінляндії вона була загарбником, у нацистській Німеччині та наполеонівській Франції її вважали смертельною загрозою, хоч і сама рф не раз ставала жертвою своєї агресії.

Демократична Україна могла б перешкодити розширенню росії. У короткостроковій перспективі в кремлі залишиться озлоблений та переможений диктатор. Зрештою, росія могла б розв’язати свої проблеми шляхом реформ усередині країни, а не авантюрами за кордоном. У такому разі НАТО б скоротило бюджет та витрати на дипломатію, а Сполучені Штати могли б зосередитися на конкурентному протистоянні з Китаєм.

Але, здається, Захід не розуміє, який шанс втрачає. США мають великий вплив, але наклали вето на відправку літаків до України. Німеччина, зі свого боку, розглядає санкції у короткостроковій перспективі, балансуючи між тиском з боку союзників і громадянської думки та зберігаючи торговельні зв’язки з росією, що постачає найбільше нафти та природного газу. Президент Франції Еммануель Макрон стверджує, що виступає від імені західних союзників та заявляє, що постачання Україні зброї перетворить їх на «учасників війни». Також Макрон висловив занепокоєння, що буцімто Альянс спровокує росію, допомагаючи Україні. Адже путін натякав, що участь Заходу у війні може призвести до застосування ядерної зброї. Зеленський звинувачує ці країни у недалекоглядності та боязкості. І він має рацію.

Захід усвідомлює, що НАТО не буде воювати проти російських військ, щоб війна не вийшла з-під контролю та не мала катастрофічних результатів. Однак, стримана позиція Заходу може нав’язати Зеленському нестабільний та тимчасовий мир. І це лише дасть путіну час підготувати наступний акт атомної агресії. Потужна зброя та санкції з боку Заходу, підтвердили б, що ЄС захищатиме Україну. Тому найкращий вибір для НАТО — це протистояти завуальованій загрозі путіна та дати йому зрозуміти, що застосування ядерної або хімічної зброї призведе до повної ізоляції росії.

Німеччина, можливо, вважає, що Україна не зможе відмовитися від свого пострадянського минулого. Це правда, що після Майдану у 2014 році країна не змогла побороти корупцію та політичну інерцію. А після нападу росії економіка України буде в руїнах. Але Європейський Союз може посприяти тому, щоб цього разу все було інакше. Зокрема може розпочати роботу над тим, аби Україна стала членом Євросоюзу. Країни-члени повинні підтвердити свою місію тим, що працюватимуть над забезпеченням миру на континенті, спустошеному війною.

ЄС повинен вітати Україну, як вітали Східну Європу, після розвалу Радянського Союзу у 1990-х роках. Для цього потрібно проявити політичну підтримку та терпіння.

Відкрийте очі.

Конфлікт є непередбачуваним. В історії є багато прикладів війн, які мали б швидко закінчитися, але тривали роками. Україна виграла перший етап цієї війни, просто виживши. Тепер їй потрібно просуватися вперед, і тому Зеленський потребує подвійної допомоги Заходу.

Коментарі