Новини

Поранену внучку викрали росіяни: переселенець із Маріуполя звернувся до чернівецьких ЗМІ

12-річна Кіра підірвалася на міні, коли тікала з Маріуполя. Росіяни незаконно депортували її до Донецької лікарні. Тепер дідусь із бабусею намагаються врятувати внучку.

Переселенець із Маріуполя та заслужений тренер України з водного поло Олександр Обедінський разом із дружиною Світланою звернулися до чернівецьких журналістів. Його внучку росіяни незаконно депортували в Донецьк, і тепер родичі намагаються її повернути.

Фото надане Олександром Обедінським

Шпальта переповідає історію маріупольської родини та її звернення до всіх можливих організацій і органів влади. 

Усі ці дні блокади Обедінські жили без світла, води та можливости приготувати їжу у Маріуполі. У страшному холоді Олександр та його дружина спали під ковдрами з 12-річною Кірою, їхньою онучкою. Найстрашніше було залишитися без зв’язку.

З Маріуполя подружжю вдалося втекти 14 березня. Вони виїхали на машині, коли з’явився зелений коридор. Усі попередні коридори обстрілювали, але їм пощастило. Та за декілька днів до цього тато Кіри забрав її до себе. Батьки вмовляли Євгена евакуюватися з ними, але він не схотів. А за кілька днів Євген Обедінський загинув від російських обстрілів.

«Женя жив у багатоповерховому будинку разом із Кірою та своєю дівчиною. Люди там домовилися між собою, що чергуватимуть на випадок пожежі чи бомбардувань. 17 березня, коли чергували Євген та його дівчина, біля їхнього будинку почалися сильні обстріли та бомбардування. Тато Кіри був на балконі. Там він і загинув», — каже пан Обедінський.

Через декілька днів Кіра з татовою дівчиною вирішили пішки тікати з Маріуполя. Вони йшли з групою людей, серед яких були і діти. Як відомо, російські війська зараз мінують усі території, якими проходять. Це сталося і з групою Кіри: хлопчик підірвався на міні. Дівчинка ж дістала важкі поранення, та, як уже потім стало відомо, її незаконно депортували до Донецької клініки імені Калініна.

Про те, що дівчинка там, дідусь і бабуся — Олександр зі Світланою — дізналися лише вчора, 29 березня. Світлані розповіла дівчина покійного сина, що сталося з онучкою Кірою та її татом. Також подружжя дізналося, де зараз перебуває дитина. Потім їм вдалося поговорити із самою Кірою.

«Я говорив із нею сьогодні через відеозв’язок. У неї поранене обличчя, шия, вуха, вона отримала осколкове поранення. Кіра зараз лікується та дуже за нами сумує. Все вона не каже, бо зрозуміло, що дитина там не сама, і її слова контролюють», — розповідає Олександр.

Олександр та Світлана Обедінські звертаються до всіх спортивних та міжнародних організацій. До всіх волонтерів та органів влади. Подружжя просить врятувати дівчинку та повернути її до підконтрольних Україні територій.

Фото надане Олександром Обедінським

«Це наша дитина, ми її дуже любимо. Вона зараз залишилася сиротою, адже її мама померла ще коли та була дуже малою. Кіра дуже плаче та просить забрати її до себе, вона дуже скучила. Ми боїмося, що її можуть відправити на далекі території росії, адже в дитини немає документів».

Зазначимо, що українська влада неодноразово повідомляла, що росіяни незаконно депортують тисячі маріупольців на територію росії. При цьому у людей забирають документи та змушують працювати в економічно депресивних містах.

Коментарі