Офтоп

«рускій мір» — це громадянська релігія, яка підтримує війну путіна в Україні — WSJ

РПЦ зробила значний внесок у формування ідеології, яка лежить в основі геополітичних амбіцій путіна. Кремль вважає цей світогляд захисником російської християнської цивілізації та виправдовує ним прагнення домінувати в інших країнах.

PHOTO: MIKHAIL TERESHCHENKO/ZUMA PRESS

Оригінальний матеріал WJS

Патріарх московський кіріл, лідер російської православної церкви, нещодавно назвав війну в Україні апокаліптичною боротьбою між добром і злом. За його словами, результат боротьби покаже, де опиниться людство, на чиєму боці буде Бог-Спаситель.

Патріарх пояснює, що деякі українці — ті, яких президент владімір путін звільняє, розпочавши спецоперацію, — не приймають так звані цінності, запропоновані тими, хто претендує на світову владу. Прикладом таких цінностей кіріл називає гей-паради, які, за його словами, є вступними іспитами для входу у клуб цих країн. Він має на увазі Європейський Союз та Західний світ.

Російська православна церква зробила значний внесок у формування ідеології, яка лежить в основі геополітичних амбіцій путіна.

Кремль вважає цей світогляд захисником російської християнської цивілізації та виправдовує ним прагнення домінувати в інших країнах колишнього Радянського Союзу та Російської імперії. За словами преподобного Кирила Говоруна, богослова українського походження та колишнього радника патріарха кіріла, ці ідеї виникли після краху комунізму, коли російська держава намагалася заповнити ідеологічну порожнечу, а довго переслідувана російська православна церква набула нового значення.

Сергій Чаплін, колишній працівник московської патріархії, називає збіг інтересів держави та церкви «пострадянською громадянською релігією» — концепцією «руского міра». Термін датується 11 століттям та стосується східнослов’янських земель, до яких належала більша частина сучасних територій росії, Білорусі та України. Згідно з опублікованою 2015 року статтею Марлен Ларуель, політологині з Університету Джорджа Вашингтона, сучасне використання терміна «рускій мір» ввели 1999 року письменники аналітичного центру, пов’язаного з кремлем, для позначення всього російськомовного світу, зокрема і росіян, які живуть за кордоном. путін, який став президентом наступного року, використав цей термін 2014 року, щоб виправдати анексію Криму, яка, за його словами, відображає «прагнення російського світу, історичної росії до відновлення єдности».

путін вважає «рускій мір» законною сферою впливу москви на території колишнього Радянського Союзу та Російської імперії, яка існувала до нього.

«Україна для нас не просто сусідня країна. Це невід’ємна частина нашої власної історії, культури та духовного простору», – сказав путін 21 лютого 2022 року, за три дні до вторгнення росії в Україну.

російська православна церква перейняла цей термін і надала йому релігійного характеру, не забувши і про особливу роль України. РПЦ бере свій початок від масового навернення в Києві в X столітті, відомого як Хрещення Русі.

Однак українці з опором сприйняли як релігійну концепцію «руского міра», так і політичну. Багато православних вірян країни належать до православної церкви, очолюваної росією, але країна також є домом для значної католицької громади, а також Української православної церкви, яка прагне автономії від москви. 2019 року духовний лідер Всесвітньої Східної Православної Церкви, Вселенський Патріарх, Архієпископ Константинополя Варфоломій І, надав цю автономію.

Це рішення призвело до серйозного розколу в східноправославному світі. Церкви розділилися: хтось обрав москву, а хтось — Константинополь. Патріарх кіріл припинив спілкуватися з Патріархом Варфоломієм та поскаржився, що останній допомагає «перетворювати українців та росіян, які живуть в Україні, на ворогів росії». путін звинуватив Патріарха Варфоломія у виконанні вказівок Вашингтона.

Наслідки бомбардувань Сирії росією

У росії «рускій мір» добре сприймають серед релігійних людей, особливо військові. За словами Дмитра Адамського, військового експерта і професора Університету імені Райхмана в Ізраїлі, православне духовенство зміцнює бойовий дух і заохочує патріотизм.
Кожна з трьох частин структури ядерних сил росії: земля, море і повітря — отримала свого покровителя. Церква також з ентузіазмом пропагувала роль росії у громадянській війні в Сирії як хрестового походу для захисту християнських меншин, розповів Адамскі.

Головний собор збройних сил росії під москвою, освячений 2020 року, представляє разюче злиття військових і релігійних символів. Собор вшановує згадку про військові дії росії, перш за все під час Другої світової війни — його підлога вимощена металом із переплавленої німецької зброї та танків, — а також під час останніх конфліктів у Грузії, Криму та Сирії.

собор збройних сил росії

В офіційній російській стратегії національної безпеки, яку путін ухвалив торік, декілька сторінок присвячені «захисту традиційних російських духовно-моральних цінностей, культури та історичної пам’яті».

У промові минулої осени путін висловив жаль щодо того, що він назвав поширеними культурними тенденціями в Західній Європі та США, зокрема щодо трансгендерности і «культури скасування».

«У нас інша точка зору. Ми вважаємо, що повинні покладатися на власні духовні цінності, нашу історичну традицію та культуру нашого багатонаціонального народу», — сказав путін.

За словами Регіни Ельснер, богословки та дослідниці Берлінського центру східноєвропейських та міжнародних досліджень, кремль і московський патріархат розглядають західні зв’язки та прагнення України до членства в ЄС і НАТО не лише як геополітичну проблему, яка їх непокоїть, а й як загрозу для духовної цілісности «руского міра».
Відео, опубліковане минулого місяця на сайті Всесвітнього російського народного собору, московського аналітичного центру на чолі з патріархом кірілом, чітко вказує на зв’язок:

«Якщо дії нашого президента щодо визнання [сепаратистських регіонів на Донбасі] стосуються політичного, військового суверенітету росії — тобто ми намагаємося зупинити просування НАТО, не допустити появу ракет на наших кордонах — то сюди також можна додати моральні проблеми, пов’язані із захистом традиційних цінностей, і вони не менш важливі, ніж політичні та військові аспекти».

Речник патріарха кіріла Володимир Легойда прокоментував поточну ситуацію, підтвердивши релігійну єдність російського, білоруського та українського народів, і заявив, що російська православна церква щодня молиться про відновлення миру.

Однак вторгнення росії в Україну могло б підірвати саму ідеологію, яка його надихнула, роз’єднавши людей, яких кремль хотів об’єднати. Після вторгнення частина православного духовенства в Україні, пов’язаного з московським патріархатом, перестала молитися за патріарха кіріла під час літургій на знак протесту за його підтримку війни, а деякі священнослужителі говорили про відмову від московського патріархату.

За словами Крістіни Штокль, професорки соціології Інсбрукського університету, війна підриває кампанію путіна за традиційні цінності, яка викликала підтримку та захоплення деяких консервативних християн на Заході.

Або, як сказав французький політолог Олів’є Руа в недавньому інтерв’ю:

«путін пожертвував усіма несиловими методами, які він накопичував упродовж останніх 20 років, які дозволили йому стати глобальним гравцем, заради лише територіального бачення російської влади».

Коментарі