Новини

Понад 1,5 мільйона українських дітей стали біженцями — ООН

Це може сприяти значному сплеску торгівлі людьми та гострій кризі із захисту дітей.

Фото: unicef.org

Упродовж повномасштабної агресії росії кількість українських дітей-біженців перевищила 1,5 мільйона.

Про це повідомили в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ).

«Війна в Україні призводить до масових переміщень та потоків біженців — умов, які можуть призвести до значного сплеску торгівлі людьми та гострої кризи із захисту дітей», — сказав регіональний директор ЮНІСЕФ у Європі та Центральній Азії Афшан Хан.

Зокрема він наголосив, що діти-біженці є вразливими та можуть бути відокремленими від своїх сімей.

Тож Хан звернувся до урядів країн, куди прибувають біженці, щоб ті вжили заходів для їхньої безпеки. Зокрема перевіряли захист дітей на кордонах і у важливих районах, наприклад, залізничних вокзалах.

«З 24 лютого до 7 березня ЮНІСЕФ повідомив, що виявив понад 500 дітей без супроводу, які перетнули кордон з України в Румунію. Загальна кількість дітей без супроводу, які перетинають сусідні кордони, ймовірно, набагато вища», — йдеться у заяві.

Для посилення захисту ООН і волонтери створили інформаційні центри.

Водночас ЮНІСЕФ закликав уряди покращити співробітництво та обмін знаннями між прикордонним контролем, правоохоронними органами та органами захисту дітей, а також виявляти розлучених із батьками дітей, впроваджувати процедури розшуку сімей та возз’єднання дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на ранок 19 березня на території нашої держави від дій окупантів загинули 112 дітей і ще понад 140 поранені. У Генпрокуратурі зазначають, що ці дані не є остаточними, оскільки оглянути місця обстрілів у районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях не можливо.

Коментарі