Новини

«Ми будемо реагувати»: росія пригрозила Боснії українським сценарієм за вступ у НАТО

москва буде реагувати, «аналізуючи стратегічну та геополітичну ситуацію» в країні. 

Фото Kenneth Sonntag, unsplash.com

«Боснія і Герцеговина має право вирішувати, чи бути членом НАТО, але москва залишає за собою право реагувати на таку можливість».

Про це посол рф у Боснії і Герцеговині Ігор Калабухов заявив в етері боснійського телеканалу «Балканський оглядач», повідомляє Європейська правда.

«Якщо вона (Боснія і Герцеговина) вирішить бути учасником чогось, це внутрішня справа. Але інша справа — наша реакція. На прикладі України ми показали, чого ми очікуємо. Якщо буде загроза, ми будемо реагувати», — заявив Калабухов.

Він зазначив, що не думає, що «в якійсь фантазії, в якійсь реальності, БіГ стає членом НАТО», тому що в країні «немає консенсусу, і БіГ не буде так легко ухвалювати рішення за цих обставин».

За словами посла, наразі у росії немає плану дій щодо БіГ. Тож москва буде реагувати, «аналізуючи стратегічну та геополітичну ситуацію».

Голова Президії Боснії і Герцеговини Желько Комшич засудив заяву посла рф у БіГ.

«Рішуче засуджую погрози посла російської федерації в БіГ, які він висловив, коментуючи можливість вступу Боснії і Герцеговини до НАТО. Повідомлення російського посла про те, що реакція росії послідує, наведення прикладу України, проти якої росія здійснює агресію, є однозначним. Але водночас неприйнятним для Боснії і Герцеговини», — наголосив голова Президії БіГ.

Комшич зазначив, що рішення Боснії і Герцеговини про вступ до НАТО може бути лише рішенням інституцій їхньої держави, а не «приводом для нападу на неї».

«Як голова Президії БіГ я зобов’язаний засудити та відкинути загрози, які є загрозою не лише Боснії та Герцеговині, а й миру та стабільності на Західних Балканах», — сказав Комшич.

Боснію і Герцеговину НАТО запросило приєднатися до Плану дій щодо членства (ПДЧ) 2010 року Водночас сербська частина БіГ — Республіка Сербська — 2017 року проголосила свій військовий нейтралітет.

Нагадаємо, що прессекретар президента рф дмитро пєсков заявив, що росія не буде виконувати приписи судової інстанції ОНН. Крім того, він додав, що Україні та росії ще далеко до підписання мирної угоди.

Коментарі