Новини

Міжнародний суд ООН наказав Росії зупинити війну проти України

росія повинна також припинити будь-яку військову допомогу так званим «ЛДНР».

Фото Макса Левіса

Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні.

Про це оголосила головна суддя Міжнародного суду ООН Джоан Донох’ю у середу, повідомляє «Європейська правда».

«російська федерація повинна, в очікуванні остаточного рішення у справі, призупинити військові дії, які розпочалися 24 лютого 2022 року на території України», — заявила суддя.

росія повинна також припинити будь-яку військову допомогу так званим «ЛДНР».

«Суд вважає, що російська федерація повинна гарантувати, що будь-які військові чи регулярні з’єднання, які можуть управлятися нею чи підтримуватися, а також будь-які організації чи особи, які можуть непрямо нею контролюватися, не вживатимуть подальших заходів у цих операціях», — додала суддя.

Рішення ухвалили 13 голосами, проти проголосували росія та Китай.

Суддя зазначила, що суд має юрисдикцію для розслідування того, чи відбувається геноцид в Україні, після позову, порушеного Україною проти росії.

Джоан Донох’ю зауважила, що суд немає доказів того, що Україна вчиняє геноцид на своїй території, як стверджувала Росія.

Суддя також додала, що у суду є сумніви, чи дозволяє конвенція про запобігання геноциду односторонні військові дії в іншій державі для запобігання геноциду.

Зазначимо, що у цій справі росія відмовилася захищатися у суді в Гаазі. Водночас відмова рф від захисту не зупиняє слухання.

Нагадаємо, що Україна стала членом енергетичного Євросоюзу, тобто приєдналася до системи ENTSO-E. Відтепер перетікання електроенергії між Україною з одного боку та Білоруссю і рф з іншого стануть неможливі. Україна повністю інтегрується з європейським ринком, з усіма його перевагами та недоліками.

Коментарі