Новини

Обмеження позик, імпорту та бізнесу: Байден оголосив новий пакет санкцій проти росії

Кожна країна Великої сімки діятиме в напрямку позбавлення росії статусу «найбільшого сприяння» у міжнародній торгівлі.

Фото: Reuters

Президент США Джо Байден оголосив нові санкції з боку Сполучених Штатів, країн Великої сімки (G7) та ЄС щодо покарання рф за її агресію проти України.

З відповідною заявою він виступив сьогодні в Білому домі, передає Укрінформ.

«Сьогодні разом із нашими союзниками по НАТО і G7 — Канадою, Францією, Німеччиною, Італією, Японією, Великою Британією, разом із Європейським Союзом — ми оголосимо про декілька спільних кроків, аби посилити тиск на путіна та притягнути його до більшої відповідальности за його агресію проти України», — заявив президент США.

За його словами, кожна країна діятиме в напрямку позбавлення росії статусу «найбільшого сприяння» у міжнародній торгівлі. рф втратить стабільні торговельні відносини зі США, ЄС, G7 та можливість ведення бізнесу з найбільш впливовою половиною міжнародної економіки.

Байден також наголосив, що обидві партії в Конгресі США підтримали це рішення, і він підпише відповідний указ.

Також США та країни-союзники й партнери розширять заборону на імпорт із росії значущих категорій продукції, серед яких — морепродукти, горілка, діаманти тощо.

Аби посилити тиск, країни G7 ініціюють обмеження для росії позик у міжнародних фінансових інституціях — Міжнародному валютному фонді та Світовому банку.

«путін – агресор, він повинен заплатити за це свою ціну», — заявив Байден.

Країни G7 також розширять список санкцій проти російських мільярдерів і членів їхніх сімей, які крадуть гроші у росіян та приховують статки в західних країнах. Ні вони, ні інші російські багатії не зможуть купувати будинки, яхти та іншу розкіш на Заході.

Байден зауважив, що рубль уже втратив свою вартість, московська фондова біржа досі зачинена, а список міжнародних корпорацій, які покидають рф, збільшується щодня.

Водночас він наголосив, що Сполучені Штати, союзники й партнери продовжують стояти з народом України, який бореться за свою країну. Лише впродовж останнього року США надали Україні понад мільярд доларів, разом з оборонною підтримкою — протитанковою зброєю та комплексами ППО.

На рівні ООН продовжують надавати українцям гуманітарну підтримку.

Також президент США нагадав, що напередодні обидві палати Конгресу затвердили виділення 13,6 мільярда доларів допомоги Україні і її союзникам на східному фланзі НАТО.

«Війна путіна проти України ніколи не стане для нього переможною. Уже зараз зрозуміло, що його плани взяти Україну без бою, підірвати єдність Північноатлантичного альянсу чи створити розкол всередині США з тріском провалилися», — сказав він.

Як відомо, 24 лютого президент росії владімір путін оголосив про початок російського вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють об’єкти інфраструктури, а ракети влучають у житлові будинки.  У зв’язку з цим в Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.

Коментарі