Новини

В Україні запровадили загальну мобілізацію — указ президента

Відбудеться призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб військових формувань.

Фото: Focus

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. Документ оприлюднений на сайті голови держави.

Згідно з ним, мобілізацію повинні провести упродовж 90 діб із дня набрання чинності цього указу на всій території України.

Зокрема відбудеться призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб військових формувань.

Генштабу ЗСУ доручили визначити обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів та транспортних засобів національної економіки в межах строку мобілізації. Кабмін забезпечить фінансування та запровадить заходи, пов’язані з оголошенням та проведенням загальної мобілізації.

Як проводять загальну мобілізацію?

Загальна мобілізація відбувається в чотири етапи. Їх впроваджують відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

Перша черга оперативного резерву — колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом; ветерани бойових дій з 2014 року.

Друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.

Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізацій.

Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо військової служби й можуть бути залучені для ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (найгірший сценарій повномасштабної війни).

Раніше ми писали, що чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років) не випускатимуть з України. Громадян закликають не створювати паніки та не намагатися самовільно перетнути кордон.

Коментарі