Новини

Кордон перетнули 47 тисяч осіб: як Румунія приймає біженців

На кордоні українцям пропонують житло, їжу або перевезення до пункту призначення. 

Фото Суспільне Буковина

До Румунії від початку повномасштабної війни росії проти України виїхали 47 тисяч осіб. Із них 30 тисяч – українці.

Про це розповів голова Сучавської повітової ради Георге Флутур під час зустрічі з начальником Чернівецької ОВА Сергієм Осачуком у Гуманітарному штабі на Буковині.

«Брати, сусіди, хочу передати слова підтримки від себе та від уряду Румунії. Ми дивимося телевізор, і всьому світу сумно. Я приїхав сьогодні в Чернівці, адже у нас із Чернівецькою областю давні дружні взаємини. Хотів побачити на місці, що саме потрібно. Адже ми вже декілька днів перебуваємо на кордоні та зустрічаємо українців. Людям забезпечили житло, їжу. Я бачив дуже багато дітей, ми про них дбаємо. Ми маємо автобуси, які перевозять людей туди, куди їм потрібно. Тому хотів передати всім, що їхні родичі та близькі у безпеці», — зазначив Георге Флутур.

Він додав, що у Румунії будуть організовувати для дітей навчання. Адже там є вчителі та вихователі, які добре знають українську мову. Голова Сучавського повіту закликав румунські школи та садочки пропонувати навчання для тих, кому це цікаво та необхідно.

«Також ми спілкувалися з представниками Міністерства охорони здоров’я про надання медичної допомоги тим українцям, які перебувають у Румунії і потребують її. Зранку у лікарні Сучави перебували 50 українців, які отримують необхідну медичну допомогу. Серед них є й онкохворі», — зазначив Георге Флутур.

Він додав, що на кордоні українських біженців зустрічають румунські волонтери та навіть посадовці, які пропонують українцям прихисток. Або ж організовують перевезення.

Нагадаємо, що угорська бюджетна авіакомпанія «Wizz Air» вирішила надати безкоштовно 100 тисяч квитків для українських біженців, які тікають від повномасштабної війни росії проти України.

Водночас нагадуємо, де і як тимчасовим переселенкам консультуватися щодо вагітности у Чернівцях.

А як не стати зброєю в руках ворога в інфопросторі — читайте тут.

Коментарі