Офтоп

Чому володимир путін вже програв цю війну — Юваль Ной Харарі для The Guardian

Єврейський історик та автор бестселеру «Homo Deus: За лаштунками майбутнього» Юваль Ной Харарі ділиться думкою про плани вторгнення путіна в Україну та наслідки цього рішення.

Фото: Aris Messinis/AFP/Getty Images

Війна в Україні триває менш як тиждень, але здається, володимир путін вже програв. Він може виграти усі битви, але програє війну. Мрія путіна відбудувати російську імперію ґрунтується на брехні, що українці – це не справжня нація, і що мешканці Києва, Харкова та Львова хочуть, щоб москва правила на їхніх землях. Це цілковита брехня: Україна – це нація з більш ніж тисячолітньою історією, а Київ був великим містом, ще коли Москва навіть не була селом. Але російський тиран стільки разів повторював свою брехню, що, мабуть, сам у неї повірив.

Плануючи вторгнення в Україну, путін розраховував на багато факторів, які були йому відомі. Він знав, що у військовому плані росія переважає Україну. Він знав, що НАТО не направить війська на допомогу Україні. Він знав, що залежність Європи від російської нафти та газу змусить такі країни, як-от Німеччина, вагатися щодо введення жорстких санкцій. Судячи з цих фактів, він планував сильно та швидко вдарити по Україні, зняти уряд та встановити маріонетковий режим у Києві, а також позбутися санкцій Заходу.

Але у його плані було одне велике невідоме. Про це невідоме вже дізналися американці в Іраку, радянські війська в Афганістані – країну можна легко завоювати, а ось утримувати її під контролем ні. путін розумів, що може завоювати Україну. Але чи прийме український народ маріонетковий режим москви? путін поставив ставку, що прийме. Адже він неодноразово виступав із заявами, що українці не справжній народ. У 2014 році у Криму майже не чинили спротив. Путін вирішив, що в 2022 році буде так само.

Але з кожним днем стає зрозуміло, що Путін помилився. Український народ усім серцем опирається. Ним захоплюється весь світ. Він перемагає у війні. Попереду багато темних днів. Росіяни можуть підкорити Україну. Але щоб виграти цю війну, їм потрібно втримати Україну, і вони зможуть зробити це лише, якщо український народ їм це дозволить. Але такий розвиток подій мало ймовірний.

Кожен знищений російський танк і кожен загиблий російський солдат посилює мужність українців чинити опір. А кожен вбитий захисник України посилює ненависть українців до загарбників. Ненависть – найогидніша з усіх емоцій. Але для пригноблених націй ненависть є прихованим скарбом. Схована глибоко у серці, вона може допомогти чинити опір протягом поколінь. Щоб відновити російську імперію, путіну потрібна відносно безкровна перемога, щоб під час окупації люди не відчували сильної ненависті. Проливаючи все більше української крові, путін гарантує, що його мрія ніколи не буде втілена у життя. У свідоцтві про смерть російської імперії буде записано не ім’я Михайла Горбачова, а путіна. Адже саме він перетворив українців та росіян на ворогів, і визначив, що українська нація буде протистояти росії.

Зрештою, в основі нації лежить історія. З кожним днем з’являється все більше історій, які українці розповідатимуть один одному не лише у найбільш похмурі дні, але й протягом наступних десятиліть та поколінь. Президент, який відмовився тікати зі столиці, сказавши США, що йому потрібні боєприпаси, а не евакуація, солдати з острова Зміїний, які сказали російському кораблю «іди нахуй», мирні жителі, які намагалися зупинити російські танки без зброї – усі ці історії створюють націю.

Російський деспот повинен знати про все це. Він виріс на історіях про німецькі звірства та про хоробрість росії під час блокади Ленінграда. Але зараз він створює історії про звірства та переймає на себе роль Гітлера.

Історії про українську хоробрість посилюють рішучість не лише українського народу. Вони породжують мужність в урядах європейських держав, адміністрації США та навіть у пригноблених жителів росії. Якщо беззбройні українці зупиняють танк, то уряд Німеччини наважиться надати їм протитанкові ракети, уряд США наважиться відключити росію від Swift, а громадяни росії наважуються протистояти безглуздій війні.

Війна в Україні створює майбутнє усього світу. Якщо ми дозволимо тиранії та агресії перемогти, всі постраждаємо від наслідків.

За останні декілька днів українці довели, що вони є справжньою нацією, що вони точно не хочуть бути частиною російської імперії. Основне питання – скільки часу потрібно, щоб це послання пробралося крізь товсті стіни кремля.

 

 

Коментарі