Репортаж

Десятки тисяч людей заповнили Вацлавську площу в Празі на підтримку України

Чеська влада допомагала і допомагатиме українцям, допоки буде потреба. 

«Ми стоїмо за Україну!». Під таким гаслом у неділю вдень на Вацлавській площі в Празі зібралося 80 тисяч людей підтримати Україну. Перед ними виступили прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала та посол України Євген Перебийніс.

Останній подякував Чехії за підтримку та допомогу Україні. Він вірить, що країна в конфлікті переможе. 

«Я хотів повідомити вам добру новину. Україна витримала ще одну важку ніч. Тисячі людей провели цю ніч у сховищах, тому що кремлівський тиран вирішив, що має право наступати на Україну, та посягнув на нашу незалежну демократичну державу. Ми дякуємо нашим хоробрим воїнам, нашим хоробрим громадянам. І я впевнений, Україна переможе, бо по-іншому бути не може!» — сказав Перебийніс.

Також посол згадав про воїнів, які героїчно загинули, відстоюючи Київ, Харків, Суми й інші міста та запевнив, що після перемоги Україна разом з іншими державами ЄС будуватимуть демократичне суспільство.

«Ви бачили, що вся чинна влада та президент України на місці, і вони готові дати відсіч російським окупантам. А ми будемо відстоювати, щоб усі сказали, що Україна – це європейська держава. Наше місце тут, у центрі Європи, між демократичними державами. І коли Україна переможе, стане членом ЄС, тоді ми будемо разом будувати демократичну Європу!» – наголосив посол.

Прем’єр-міністр Чехії Петро Фіала  сказав, що Путіна потрібно зупинити.

«Для нас є найголовнішим, щоб світ ухвалив жорсткі санкції проти Росії та продемонстрував, що ніхто не має права окупувати територію незалежної держави. Нам потрібно зупинити Путіна, а ми знаємо, що він нічого не розуміє, крім сили, примусу та жорстокости», — запевнив прем’єр-міністр Чехії.

 Фіала додав, що нові санкції, які були ухвалені щодо Росії, «будуть їй боліти», а ще чеська влада надасть Україні допомогу. 

«Ми ухвалили ще одну допомогу Україні. Зробили ми це після розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Він повідомив, чого потребує армія. І вже через декілька годин ці збройні системи отримають охоронці України», – повідомив прем’єр-міністр Чехії.

Фіала запевнив, що чеська влада допомагала і допомагатиме, допоки буде потреба. 

Багато учасників носили синьо-жовті стрічки, в руках тримали українські прапори і транспаранти з карикатурами президента росії владіміром путіним і війною. Написи на них чеською, українською та англійською мовами: «Стоп Путін», «Без війни», «Слава Україні» або «Ми з тобою, Україно». Також у натовпі є люди, що плачуть, деякі з синьо-жовтими квітами в руках, та групи, які малюють на обличчях одне одного український прапор.

«Ми в стані війни. Саме в ці моменти люди в Україні гинуть за нас. За 300 кілометрів від наших кордонів відбувається наступ не лише на вільну державу, а й на всю Європу, на весь демократичний світ. Про цінності демократії, діалогу та співпраці, в які ми віримо», — саме так описали організатори мотивацію скликання асамблеї, яка засудить російську агресію.

Люди також дізнаються, як вони можуть допомогти Україні чи її народу. У суботу, 26 лютого, в багатьох містах Європи відбулися акції на підтримку України. Також демонстрації були перед посольством Росії в Празі.

Ірина Савчин

 

Коментарі