Офтоп

Промова Путіна про Україну була схожа на «галюцинації під час лихоманки» — кореспонденти BBC

Увечері 21 лютого він був сповнений гнівом та невдоволенням, апелював до історичних подій та кидав виклики Заходу.

Фото: kremlin.ru

Оригінальний матеріал BBC.

Кореспондентка BBC у Східній Європі Сара Рейнсфорд пише, що промова Путіна була злою, нервовою та погрозливою.

Пізно ввечері 21 лютого він був сповнений гнівом та невдоволенням, апелював до історичних подій та кидав виклики Заходу.

 «Здавалося, що президент Росії нарешті позбавився від образи, яку носив у собі впродовж останніх 20 років», — пише Рейнсфорд.

Він сказав багато з того, що ми чули раніше. Перефразував та готував свою промову до того моменту, коли на ньому було зосереджено максимум уваги.

Путін дав чітко зрозуміти, що не збирається поступатися головними вимогами щодо безпеки РФ: розширення НАТО потрібно скасувати, а членство України ніколи не розглядати. Він скаржився, що Захід роками ігнорував занепокоєння Росії, та звинуватив його у спробах стримати країну, яка є глобальною силою, що відроджується.

«Зосередження Путіна на Україні здалося нав’язливим. Він здавався чоловіком, який більше ні про що інше не думає. Могло скластися враження, що він пропонує свою кандидатуру на посаду президента в Україні, настільки детально він описував ситуацію. І, звісно, те, як він переписав історію, заявивши, що її ніколи насправді не існувало як держави. У сучасному контексті ці слова звучать дуже зловісно», — вважає Рейнсфорд.

Водночас дипломатичний кореспондент Пол Адамс назвав промову Володимира Путіна про Україну «галюцинаціями під час лихоманки».

«Жахливе ставлення [з боку України] до економічно покаліченої, повністю корумпованої країни, яка розробляє ядерну та іншу зброю масового ураження, та невдячність за всю щедру увагу, яку Росія приділяла їй з часів незалежности», — іронізує Адамс.

За його словами, Путін уже озвучував всі ці заяви у своїй статті, яка була опублікована влітку. Однак усі вони все одно були шоковими. Він не просто перекрутив історичні факти, а говорив про якусь паралельну реальність.

«Якщо і колись вдасться вирішити кризу, в якій опинилася Україна, як НАТО і Росія будуть домовлятися? У своїй промові Путін заявив, що спочатку обдумає, що він почув [від західних лідерів], а потім ухвалить рішення щодо подальших дій. Що звучало швидше як виклик до США спробувати зупинити його», — пише Адамс.

Раніше ми писали, що у Нью-Йорку відбулося екстрене засідання Ради безпеки ООН через рішення президента Росії Володимира Путіна про визнання «республіками» окупованих територій Донбасу.

Коментарі