Репортаж

Багато залежить від бажання зацікавити дітей: як навчають медіаграмотности у чернівецькій школі

Мета занять із медіаграмотности — зорієнтувати школярів у сучасному медіапросторі та навчити критично мислити.

Упродовж 17 та 18 лютого в усіх школах України відбуваються уроки з медіаграмотности. В умовах російської гібридної війни, поширення фейків та маніпуляцій це є необхідним інструментом для розвитку критичного мислення.

Шпальта вирішила дізнатися, як цього навчають у Чернівецькій школі №3.

Уже з 2019 року там почали активно впроваджувати медіаграмотність, розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи Людмила Дубина.

Зокрема освітній заклад є учасником проєкту від IREX «Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність». Учителям надають велику методичну допомогу. Історія, українська мова та література, зарубіжна література, мистецтво — для цих предметів створили онлайн-бібліотеки, звідки можна використовувати матеріал для уроків.

«Формуючи критичне мислення, готуємо дітей до дорослого життя. Для нас це вже звична система роботи», — каже пані Людмила.

Загалом проєкт розрахований для учнів 8-11 класів. Проте дітлахів почали навчати ще з шостого. На кожному занятті розглядають нові терміни, як-от «клікбейт», «цензура», «пропаганда» тощо.

Як розповідає Людмила Дубина, багато залежить від бажання вчителя зацікавити дітей. Це можна робити через пісні та вправи.

Зокрема на уроках історії залучають елементи медіаграмотности через вправи. Учнів ділять на групи та дають різні завдання. До прикладу, сьогодні школярі відділяли факти від суджень.

«Найкраще це робити під час аналізу історичних документів. Такі вправи потрібні для того, щоб орієнтуватися в сучасному медіапросторі, адже зараз є дуже багато неперевіреної інформації», — пояснює вчителька історії Альона Фуштей.

Читайте також: Мінцифри презентувало освітній серіал про медіаграмотність у часи пандемії. Де його можна подивитися

«Медіаграмотність знадобиться у подальшому житті. Це передусім про безпеку та захист, а також правила поводження в інтернеті. Ігровий формат набагато легший для сприйняття, а пояснення під час живого спілкування — краще», — каже восьмикласниця Катя Шеремета.

Гуртки з медіаграмотности

У школі діє декілька гуртків із медіаграмотности для 9-х класів. Це факультативні курси, які мають спеціальну програму. Зокрема на заняттях приділяють багато уваги маніпуляціям у ЗМІ та безпеці в інтернеті.

МедіаХаб — один із таких гуртків. Там відбуваються заняття практичного спрямування, а також говорять про журналістські стандарти й про те, як розрізняти фейки та маніпулятивні заголовки. Заняття тривають із вересня минулого року.

Довідка

За визначенням Міністерства культури та інформаційної політики України, медіаграмотність — це здатність критично мислити, аналізувати інформацію, захищатися від маніпуляцій, що можуть надходити з медійно-інформаційного простору.

Проєкт «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві з Міністерством освіти й науки України та Академією Української преси за підтримки посольств США і Великої Британії.

Діяльність проєкту розпочалася 2018 року. Сьогодні в ньому беруть участь уже 654 школи й близько 3 тисяч учителів з усіх областей України.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі