Інтерв'ю, Перша шпальта

Задумалася, що я їм. Як буковинка почала виготовляти крафтову олію холодного віджиму вдома

Починала Крістіна з виробництва трьох найпопулярніших видів олії. Зараз у неї в асортименті їх уже 15.

Буковинка Крістіна Мацьопа – багатодітна мама у декреті. З появою третьої дитини у неї з’явилася ідея власної справи. Тоді ж вона з чоловіком почали більше цікавитися харчуванням і питанням здоров’я. У щоденному раціоні родини традиційними стали натуральні олії з різних зерен та горіхів. Тож Крістіна вирішила придбати обладнання для тиснення олії і виготовляти її вдома.

«Чоловік схуд, а я почуваюся краще»

«Усе почалося з пошуків відповідей. А чому болить це, а як це виправити? Деякий час таку олійку мені привозила мама: «Спробуй. Це корисно, це смачно». Десь 2017 року я почала цікавитися питанням здоров’я. Ми їли багато салатів, і хотілося отримати від цього максимум користі. І якось для нас стало звичним вживати таку олію. Ми відчули зміни. Я краще себе почуваю, чоловік добряче схуд. А коли народилася третя дитина, я зрозуміла, що хочу чимось займатися вдома. До цього робила іграшки, вишивала, але воно не було таким систематичним ремеслом. Придбала обладнання для тиснення олійки і почала робити її вдома».

Спершу Крістіна виготовляла олію для потреб своєї сім’ї та для рідних. Потім виставила продукцію на свою сторінку в інстаграмі й почали надходити замовлення від однодумців. Першими клієнтками стали дівчата, з якими Крістіна познайомилася на марафонах зі здорового харчування.

«Спершу я виготовляла лише три види олії: з льону, кунжуту і соняшнику. Це найпопулярніші. Поступово почала додавати в асортимент нові види. Зараз їх у мене 15. Це олійка із золотого та коричневого льону, з жовтої та коричневої гірчиці, коноплі, розторопші, маку тощо», – розповідає Крістіна.

«Тисну олію після замовлення»

Вдома у неї великі контейнери з різним насінням та горішками. Сировину замовляє через інтернет, довгий час шукала базу постачальників, поки не знайшла своїх.

При нас Крістіна тисне одну з найпопулярніших олій – з чорного кмину.

«Для того, щоб отримати 250 мл олії чорного кмину, потрібно трішки більше кілограма насіння. Тривалість процесу виготовлення залежить від щільности. Що м’якше насіння, то швидше відбувається процес розщеплення», – розповідає Крістіна.

Клієнти Крістіни – люди, які цікавляться здоровим харчуванням; кому лікарі прописали різні види олійок та просто поціновувачі натуральної продукції. Олійки використовують як у харчових, так і в лікувальних та косметичних цілях. У кожного виду олії свої корисні властивості. 

Підприємиця старається не тримати запаси готового продукту, адже у них доволі малий термін придатности. Найкоротший – у лляної олії. За правильного зберігання в холодильнику вона тримається до півтора місяця.

Аби людина отримала максимально свіжий продукт, жінка ставить тиснути олію після того, як їй надійшло на неї замовлення.

Про нову продукцію у селі

Реалізує свій продукт здебільшого через інстаграм. Та недавно сім’я відкрила у Лукавцях магазин здорових продуктів і продає тепер олію ще там.

«Найбільше замовляють олію зі Львова. У селі теж добре почали сприймати таку продукцію. Мабуть, ситуація з пандемією теж змусила людей задуматися, що вони їдять, чим заправляють салат? Якщо олією, то якою. Тому олійки холодного віджиму з різного насіння та горішків сприйняли непогано. До того ж у селі в людей є багато горіхів. Я їм надаю послугу з їх тиснення. Приходять зі своїми горішками й отримують готову олійку. Люди задоволені, що мають продукт за меншою ціною».

Разом з олійкою Крістіна пропонує клієнтам забрати і макуху, яка залишилася від виробництва.

«Коли людина замовляє, то я запитую її, чи потрібно їй додавати макуху. Багато запитують, куди його використовувати. Лляний можна додавати у смузі, у випічку хліба. Макуху з горішка — у випічку кексів. Конопляний – для риболовлі. Є люди, які дійсно беруть і пробують. Це входить у ціну олії», — додає Крістіна.

Вона розповідає, що повертатися на колишню роботу в офісі після третього декрету не планує. Хоче розвивати цю справу і популяризувати продукцію здорового харчування. Можливо, згодом відкриє виробництво олійки холодного віджиму у містах, звідки їй надходить найбільше замовлень.

Фото Володимира Гуцула

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі