Новини

Чернівці куплять нові тролейбуси за гроші Інвестиційного банку: проєкт ратифікувала Верховна Рада

Чернівці гарантовано отримають гроші на закупівлю 20 нових тролейбусів. Та є велика ймовірність, що цифру збільшать до 50 одиниць.

Верховна Рада України сьогодні, 17 лютого, ратифікувала фінансову угоду «Міський громадський транспорт України II» між Україною та Європейським інвестиційним банком.

У коментарі Шпальті заступник міського голови Євгеній Маховіков пояснив, що завдяки цій угоді Чернівці матимуть можливість закупити нові тролейбуси і побудувати нову тролейбусну станцію за маршрутом Гравітон – вулиця Ярослава Мудрого.

За його словами, в угоді була інформація про закупівлю 20 тролейбусів для Чернівців. Та місто направило повторну заявку на збільшення цієї кількости до 50 одиниць транспорту.

«Ми працюємо над цифрою 50, і у нас є підстави вважати, що нашу заявку розглядатимуть у позитивному ключі.  Керівний комітет буде остаточно затверджувати розподіл суми по містах-учасниках. Наразі чекаємо підписання цього закону президентом. Відтак будуть відомі якісь дати і певний розвиток подій. У найгіршому випадку ми отримаємо наших 20 нових тролейбусів», – пояснив посадовець.

Читайте також: «Тролейбуси зношені на 90%». Ситуація у Чернівецькому тролейбусному управлінні

Маховіков додав, що Чернівці у перших лавах міст-учасників, які підготували найповніший пакет документів. Ми навіть ідемо далі — домовилися з Європейським інвестиційним банком і вже випереджаємо події та працюємо над тендерною документацією.

Співфінансування з боку Чернівців на реалізацію цього проєкту потрібне, проте не велике. Зокрема за кошти Європейського банку не фінансується податок на додану вартість.

«Цей податок і буде нашим фінансуванням, і залежатиме воно від тієї суми, на яку буде зроблено покупку. Це зона відповідальности міст, і ми до цього були готові. Але це хороші умови, менших грошей не буває», – пояснив він.

Про часові рамки і кінцеві етапи цієї угоди у міській раді говорити не готові. Мовляв, навіть на ратифікацію угоди Україна чекала понад рік.

«Учора в Міністерстві мені підтвердили, що ми є у програмі на 2022 рік, але тут теж є певні нюанси, і не все так просто. Наприклад, санкції на білоруських виробників і все, що з ними повязано. А у нас щонайменше два заводи, які виготовляють тролейбуси, використовують саме білоруські запчастини. І я так розумію, що вони не зможуть бути гравцями цієї співпраці зараз. Пересічному чернівчанину може не бути видно, але ми зробили велику роботу, щоб зайти в процес закупівель».

Що відомо?

Відповідно до фінансово-економічного обґрунтування до проєкту «Міський громадський транспорт України ІІ», попередньо визначені міста-учасники: Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса, Чернівці.

Загальний обсяг коштів позики для реалізації проєкту, відповідно до оцінок експертів ЄІБ, становить 200 млн євро. Повернення грошей позики мають здійснити повністю за рахунок коштів кінцевих бенефіціарів – комунальних підприємств та органів місцевого самоврядування.

 

Коментарі