Репортаж

Ректора БДМУ не обрали: найбільше виборців проголосували проти обох кандидатів

У другому турі у списку виборців була 871 особа.

Сьогодні, 8 лютого, у другому турі виборів не вдалося обрати ректора БДМУ, адже більшість виборців проголосувала проти всіх – 331 людина. У другому турі кандидата Василя Максим’юка підтримали 255 осіб, а Оксану Андрієць — 182. Про це пише Суспільне Буковина.

Жоден із кандидатів не отримав половини голосів від явки, тому не може бути переможцем.

Голова виборчої комісії Олександр Буряк зазначив, що дільниця відкрилася вчасно і жодних порушень не зафіксували.

«У другому турі у списку виборців була 871 особа. Станом на 11:00 проголосували 346 виборців. Важко було передбачити результати волевиявлення», — зазначив голова комісії.

Олександр Буряк додав, що майбутньому ректорові варто звернути увагу перш за все на приміщення у комунальних некомерційних підприємствах, тобто в закладах охорони здоров’я, для розміщення клінічних кафедр.

«У зв’язку зі вступом у дію реформи в системі охорони здоров’я трохи змінилися підходи роботи цих підприємств. Вони вже самі заробляють на себе. Тому, щоб контрактувати ті чи інші пакети послуг, потрібно більше площ. Тож останнім часом постала така проблема з розміщенням клінічних кафедр», — каже Олександр Буряк.

Вам буде цікаво: Буде другий тур: як пройшли вибори ректора у найбільшому медичному виші Буковини

На цю проблему звертають увагу і студенти, і викладачі.

«Можливо, було б справедливіше, якби всі кандидати, які балотувалися, мали змогу брати участь у виборах. А щодо покращення умов в університеті, варто звернути увагу на клінічні бази при лікарнях. Тому що студенти кучкуються у маленькій авдиторії, де не вистачає ні стільчиків, ні парт, ні повітря. Це – найголовніша проблема, адже впливає безпосередньо на навчальний процес», — зазначила студентка 6 курсу Наталя Сирбу.

Більшість виборців очікує змін, які покращать умови навчання. Також вони сподіваються на зростання заробітної плати.

«Сподіваємося, що буде продуктивна взаємодія між керівництвом і викладачами. Ми розраховуємо на те, що керівництво буде шукати шляхи взаємодії з Департаментом охорони здоров’я для того, щоб всі викладачі мали можливість більш активно бути залученими до лікувального процесу», — зазначив викладач кафедри догляду за хворими Сергій Рябий.

Також виборці звертають увагу на потребу в розвитку сучасних методів навчання.

«Серед перспектив – розвиток навчально-педагогічного процесу. Цікавить, чи буде ріст заробітних плат. Обидва кандидати мають свою програму, а переможеть, думаю, її виконає. І хай Бог допоможе», — каже викладачка кафедри патологічної фізіології Марія Перепелюк.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі