Новини

Чому ціна у чернівецьких маршрутках уже 9 гривень, а їздять вони лише до 21:00

У міській раді запевняють, що посилений контроль над дотриманням норм буде тоді, коли скасують режим спецперевезень.

Минув уже тиждень, як ціна на проїзд у чернівецьких маршрутках підвищилася. Та графік руху транспорту залишився незмінним.

Чому автобуси досі їздять до 20 чи 21 години і коли це зміниться, «Шпальті» пояснив секретар виконавчого комітету Чернівецької міської ради Сергій Добржанський.

За його словами, контролювати перевізників заважають режим спецперевезень, який досі діє у Чернівцях з початку карантину. 8 лютого на виконкомі голосуватимуть за скасування цього режиму.

«Це треба було зробити ще раніше, бо постанови Кабміну, які регулюють карантинні норми, вже геть помінялися. Така річ, як спецеревезення, перестала бути потрібною. Ми хочемо це скасувати, тоді ми зможемо вимагати і контролювати дотримання чистоти, графіка, стану транспорту й інші речі. Водії вже будуть зобовязані їздити не до 9 години, як вони це зараз роблять, а пізніше», – розповів він.

Нова ціна за проїзд — 9 гривень — діє з 1 лютого. Сергій Добржанський розповідає, що водіям сказали змінити графік руху вже тоді, не чекати скасування спецперевезень. Та багато хто з перевізників це проігнорував.

«Ми доручення вже дали, щоб працювали за новим графіком, але перевізники пробують уникати цього. Досі посилаються на цей режим, а коли він діє, вони дійсно курсують до 21:00. Зараз фактично ми не маємо права їх штрафувати. Тому впливу майже немає», – додав він.

Представник міської ради запевняє, що після того, як режим спецперевезень скасують, вони зможуть провести нові конкурси і запустити на лінію тих перевізників, які запропонують кращі умови.

«Ми хочемо провести нормальні конкурси. Зараз водії прикриваються тим, що далі возять за тимчасовим договором. А коли не буде режиму спецперевезень, везтимуть ті, хто переміг на конкурсних засадах. А конкурс – це конкуренція. За попередні роки одна фірма стала монополістом, має більше 50% перевезень і диктує свої правила. Такого не повинно бути. На лінію зможуть вийти нові перевізники, компанії, які запропонують кращі умови».

Читайте також: Відсьогодні проїзд у маршрутках Чернівців 9 гривень: що зміниться для пасажирів

Поки що скарги на недотримання графіка не дієві

Після скасування режиму спецперевезень та проведення конкурсів у міській раді сформують і публічно представлять новий графік руху всіх транспортних маршрутів. Тоді чернівчани зможуть скаржитися за недотримання графіка на цілодобову гарячу лінію мерії (15-80). Такі звернення будуть офіційними, і реагувати на них зможуть також офіційно — штрафними санкціями.

«Скасування спецперевезень можливо шляхом голосування. Як проголосують – не загадаєш наперед. Тим паче, якщо почнуться якісь політичні ігри. Адже це зараз єдиний шлях до нормалізації ситуації з міським транспортом».

Коментарі